NEMA RAZLOGA ZA STRAH ZBOG POJAVE NOVOG SOJA Dr Udovičić optimističan: Bolnice izlaze iz kovid sistema
Printscreen

Nova mutacija korona virusa nazvana IKS-E, ne treba da nas zabrinjava jer je to još jedna varijanta omikrona koja se pojavila u Hongkongu i Velikoj Britaniji i uglavnom kod mladih prolazi brzo, dok težu kliničku sliku može da razvije kod starijih građana sa komorbiditetima, rekao je komandant Vojne bolnice Karaburma Ivo Udovičić.

Na današnji dan pre dve godine Vojna bolnica "Karaburma" primila je prve kovid pacijente. To su, prema rečima komandanta Ive Udovičića, bili teški i dramatični dani jer se bolnica napunila za jedan dan, a malo se znalo o virusu. Kroz tu relativno malu bolnicu do danas je prošlo više od 4.000 kovid pacijenata.

Situacija u našoj zemlji danas može da se okarakteriše kao stabilna, rekao je komandant Vojne bolnice "Karaburma" koja je jedna od retkih koja je još u kovid sistemu.

"Sve bolnice izlaze iz kovid sistema osim onih koje su sagrađene u tu svrhu", kaže Udovičić.

Kaže i da nema razloga za strah zbog pojave novog soja omikrona u Hongkongu i Velikoj Britaniji.

"Nema razloga ni za strah ni za paniku, to je isto vrsta omikrona koji kod mladih ne izaziva težu kliničku sliku, ali kod starijih može da napravi probleme", objasnio je Udovičić.

U vojnoj bolnici na Karaburmi broj pacijenata se ne menja i popunjenost bolnice je do 60 odsto, pacijenti koji su na lečenju su stariji sugrađani koji su poslednju dozu vakcine primili još prošlog leta.

"Trenutno je kod nas isti broj pacijenata, uglavnom je to starija populacija, i za njih se preporučuje buster doza. Ne sme se čekati da prođe više od pet meseci do sledeće. Takođe, treba nositi maske posebno u prevozu i zatvorenim objektima jer na taj način štitimo i sebe, ali i starije sugrađane", rekao je Udovičić.

Uskoro će u funkciju biti stavljen multislajsni skener najnovije generacije, donacija Ambasade SAD, čime će pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi biti omogućena još bolja dijagnostika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading