U Beogradu održana prva svetska konferencija o kovidu 19 Pohvale Srbiji za borbu protiv korone
Alo

Prva svetska konferencija posvećena borbi protiv kovida održana je u Beogradu, a premijerka Ana Brnabić istakla je da je trodnevni skup potvrda rezultata rada Vlade, Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao i važne uloge naše zemlje u razmeni znanja i iskustva u oblasti medicine, jačanju struke i nauke i u očuvanju zdravlja svih građana.

Brnabićeva je istakla da je velika čast za Srbiju to što je domaćin i organizator konferencije „Kovid 19 - Multidisciplinarni naučni odgovor - Kolektivno znanje za zaštitu globalnog zdravlja“ koja je okupila eminentne stručnjake iz sveta medicine iz celog sveta. Na tom skupu, koji je počeo u subotu a danas se završava, učestvovalo je skoro 1.000 učesnika, više od 300 predavača i razmatrano više od 50 tema.

U Beogradu održana prva svetska konferencija o kovidu 19 Pohvale Srbiji za borbu protiv korone

Alo

 

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Centralnu Aziju Hans Kluge čestitao je Srbiji i njenoj vladi na rezultatima u borbi protiv kovida 19 i na solidarnosti koju su, kako je rekao, pokazale donirajući vakcine drugim zemljama kada je to bilo najpotrebnije. Istakao je da je Srbija tokom pandemije delila medicinsku opremu i znanje sa susedima i udaljenim državama i da je jedina državu u regionu koja je uključena u projekat razmene znanja i biotehnologije koji nadzire SZO. Tom prilikom Kluge je uputio poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da učestvuje na Globalnom samitu o zdravlju koji će ove godine biti održan u Tel Avivu.

Kluge je istakao da je svet iz pandemije izvukao tri ključne lekcije - o moći nauke, moći solidarnosti i moći zdravlja za čovečanstvo.

IZAZOV ZA CEO SVET

- Nadam se da će skup u Beogradu doprineti globalnoj borbi za svaki ljudski život, ali i za bolji kvalitet života i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu svakog čoveka - istakla je Brnabićeva, i dodala da nas je pandemija podsetila na ono što je najvažnije, a to su život i zdravlje svakog čoveka.

Premijerka je naglasila da jak i stabilan zdravstveni sistem omogućava zdravstvenim radnicima da svoj posao rade na najbolji način i dodala da je obaveza i odgovornost države da podrži i naučnike koji rade na razvoju vakcina i lekova koji su ključni za očuvanje zdravlja. Podsetila je da je na početku pandemije napravljen informacioni sistem koji je omogućavao brzo, efikasno i precizno evidentiranje procesa testiranja i da su otvorene dve velike laboratorije u Beogradu i Nišu i 10 u zavodima za javno zdravlje širom Srbije.

Šta dalje?

U Beogradu održana prva svetska konferencija o kovidu 19 Pohvale Srbiji za borbu protiv korone

Alo

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da se još ne zna dovoljno o koronavirusu i izrazio očekivanje da će prva svetska konferencija posvećena borbi protiv kovida, koja se održava u Beogradu, analizirati ono što je urađeno u prethodne dve godine i doprineti nalaženju rešenja za buduća vremena.

- Nisam siguran da smo završili s koronom. Nađite rešenje kako da se dalje ponašamo, jer i dalje ne znamo dovoljno o koroni, i da budemo spremni za sva scenarija u budućnosti. Mislim da je to vaša obaveza i da možete da donesete takve odluke i da nas posavetujete šta i kako dalje da radimo - rekao je Lončar.

BOLNICE I VAKCINE

Brnabićeva je kazala da su u Srbiji tokom pandemije izgrađene i opremljene tri potpuno nove kovid bolnice, u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu i navela da je Srbija bila među prvim zemljama u svetu koja je nabavila vakcine od pet različitih proizvođača za građane.

Premijerka je kazala da se radi i na digitalizaciji zdravstvenog sistema i da je Srbija počela formiranje BIO4 kampusa kao jedinstvenog mesta koje će biti centar za razvoj biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta.

Poruke optimizma

U Beogradu održana prva svetska konferencija o kovidu 19 Pohvale Srbiji za borbu protiv korone

Alo

 

Direktorka kovid bolnice Batajnica Tatjana Adžić Vukičević rekla je da je Srbija u borbi s kovidom pokazala snagu i spremnost da se suoči sa izazovom čije razmere niko nije mogao da pretpostavi.

- Iskreno se radujem činjenici da pandemija jenjava i da se život ponovo vraća u normalne tokove. Čini me ponosnom što će ova konferencija u naučnoj debati na najvišem nivou moći da pošalje poruku optimizma čitavom svetu - istakla je Adžić Vukičević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading