OMIKRON DAJE SUPERIMUNITET Dr Gnjatović iznenadila novim otkrićem, pa spomenula i deltakron
Tanjug/Tanja Valić

Direktorka Instituta za primenu nuklearne energije, dr Marija Gnjatović, rekla je da je utvrđeno da jedna vrsta virusa korona daje najstabilniji imunitet od svih.

Govoreći o kombinaciji vakcine i preležanog soja, dr Gnjatović je rekla da je utvrđeno da omikron soj vakcinisanima daje takozvani superimunitet.

- Ranije se smatralo da blaži oblik bolesti dovodi do stvaranja manjeg broja antitela, koja potom kraće traju, ali sada je utvrđeno da omikroj soj stvara jako dobar i stabilan imunitet. Od januara je rađena studija i proveravan je antitelni odgovor kod 500 učesnika. Imali smo ispitanike koji nikada ranije nisu bili izloženi koroni, a stekli su jako stabilan imunitet nakon omikrona - rekla je ona.

Doktorka je objasnila da je bilo i pacijenata koji su se zarazili i pre nego što je prošlo šest meseci od vakcinacije, ali da su upravo tim zaražavanjem stekli superimunitet, pišu Novosti.

- Naš organizam pamti izloženost čak i kada nije došlo do odgovora posle vakcinacije. Sada se rezultatui vide u kombinaciji vakcine i zaražavanja omikron sojem - rekla je ona.

Kada je u pitanju deltakron soj, dr Gnjatović kaže da misli da on nije opasniji od prethodnih.

- Očekuje se da se brže širi, jer ima S protein kao omikron soj. Veliki broj ljudi imao je deltu ili omikron, ili je vakcinisan, pa se očekuje da će stvoreni imunitet delovati i na deltakron - rekla je ona.

Šta je delaktron

Mutirani spoj dva soja korone dobio je naziv deltakron. Novi supermutant korone zabeležen je u Velikoj Britaniji i predstavlja mešavinu delte i omikrona. Stručnjaci ga nazivaju deltakron i navode da zdravstvene vlasti pažljivo prate nove slučajeve. Smatra se da je deltakron nastao kod osobe koja je istovremeno bila zaražena sojevima delta i omikron, ali još uvek nije poznato koliko je ovaj soj zarazan ili kakvu kliničku sliku izaziva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading