TREBA BITI OBAZRIV Dr Mioljević: Zabrinjava nas pojava novih varijanti virusa
Foto: Alo/Vladimir Markovic

Epidemiolog Vesna Mioljević kaže za RTS da je epidemijska situacija stabilna. Zabrinjava nas pojava novih varijanti virusa, ali to nije iznenađujuće, na nama je da se pridržavamo mera i da poštujemo ono što smo naučili u protekle dve i po godine, ističe Mioljevićeva.

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da su otkriveni slučajevi zaraze novim sojem koronavirusa, da je došlo do kombinacija omikrona BA1 i BA2. Prema prvim informacijama daje blažu kliničku sliku – temperatura je malo povišena, javljaju se groznica i bolovi u mišićima i zglobovima.

U pojedinim zemljama takođe pojavio se deltakron. Kod nas, broj novozaraženih je i dalje svakodnevno četvorocifren. 

Epidemiolog Vesna Mioljević rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su brojevi nešto veći nego proteklih nedelja u odnosu na broj koji se registruje u Evropi.

"Mi sve to nekako kontrolišemo i situacija je stabilna. Zabrinjava nas pojava novih varijanti, kao epidemiolog moram da kažem da za nas to nije iznenađujuće – sigurno će novih varijanti biti u budućnosti još mnogo. Kako će se oni nazivati videćemo. Na nama je da se pridržavamo mera i da poštujemo ono što smo naučili u protekle dve i po godine", rekla je Mioljevićeva.

Sojevi u našoj sredini

Doktorka Mioljević kaže da u Srbiji cirkulišu delta, omirkon, stelt soj virusa.

Na osnovu kliničke slike ne može se utvrditi o kojoj se varijanti ili podvarijanti radi, moguće je raditi sekvenciranje virusa – to je bitno za mikrobiologe.

"Treba biti obazriv, svaki virus sars-kov2 može da izazove tešku kliničku sliku, u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta, imunog sistema i od toga da li je vakcinisan ili ne", istakla je ona.

U ovom momentu to su uglavnom osobe starije od 60 godina koje imaju neke pridružene bolesti, hronične bolesti, srca, pluća, bubrega.

Kada se beleži blagi porast broja pozitivnih od ukupnog broja obolelih u tom broju će se naći najosetljiviji, među njima starije osobe, ali i druge rizične grupe – trudnice, pa iz tog razloga treba biti obazriv.

Nema opuštanja 

Treba se pridržavati mera prevencije i nije greška staviti masku u zatvorenom prostoru, posebno za rizične grupe pacijenata.

"Mnogo puta koronavirus nas je iznenadio, nema sezonski karakter, tako da nema opuštanja. U Evropi i Koreji su brojevi za nas u Srbiji nezamislivi, radi se o sojevima koji se vrlo brzo i lako prenose sa inficirane na osetljivu osobu, daju blažu kliničku sliku, manju verovatnoću hospitalizacije. Ne treba zabiraviti da imamo moćno oružje, vakcine, možemo biti inficirani, ali klinička slika bude blaga", objasnila je Mioljevićeva.

Imunizacija je stala

Mioljevićeva kaže da smo kao država bili primer mnogim zemljama kako se organizuje proces vakcinacije i kako se stanovništvo edukuje.

Podseća da smo u decembru imali male brojeve pozitivnih, ali kada je prošao januar, kada smo imali više od 20.000, sada su brojke manje.

"Sada je prilika da se vakcinišemo, oni koji nisu primili ni prvu ni drugu dozu ovo je trenutak, a za one koji nisu primili buster takođe poziv da se vakcinišu protiv kovida. Četvrta doza za određene kategorije sa primarnom i sekundarnom imunodeficijencijom i za osobe starije od 60 godina je preporuka", zaključila je Mioljevićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading