SJAJNI EFEKTI MINI RASPUSTA Bekić zadovoljan: Smanjuje se broj inficirane dece
Alo

Direktor Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić rekao je za RTS da je vakcinacija u Srbiji i dalje usporena, da kovid brojevi jesu nešto manji, ali i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Ako smo pred raspust imali 25 do 28 pozitivne dece, taj broj je sada od tri do pet, što su, kako ističe, sjajni efekti mini raspusta.

Na pragu smo treće godine borbe sa epidemijom kovid-19. Trenutno se u Srbiji beleži pad novozaraženih, ali se ne smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, respiratoru i broj preminulih.

Sudeći po kovid brojevima, polako izlazimo iz maksimuma trenutnog talasa epidemije. Manji su redovi ispred kovid ambulanti. 

Direktor Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić rekao je za RTS  da se nalazimo u petom talasu, brojevi jesu nešto manji, ali i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu.

"Ako smo u januaru imali preko 350.000 inficiranih osoba, u februaru gotovo 200.000 - taj trend nekog pada od oko 20 odsto postoji u Domu zdravlja Savski venac", kaže dr Bekić.

U januaru smo imali između 520 i 650 pregleda, taj broj je sada 480, pada i broj prvih pregleda, sa januarskih 250 spustio se na 150 do 180, dodao je Bekić.

Prema njegovim rečima, broj pozitivnih pacijenata u odnosu na prve preglede, koji je u januaru bio i 70 odsto, sada je spušten na 40 odsto.

Efekti raspusta 

Kada je reč o zaraženoj deci, Bekić kaže da se smanjuje broj inficirane dece.

Ako smo pred raspust imali 25 do 28 pozitivne dece, taj broj je sada od tri do pet, što su, kako kaže Bekić, sjajni efekti raspusta.

Govoreći o tome koliko se pacijenata pošlje u bolnicu, Bekić je rekao da prođe nekoliko dana kada ne pošalju nijendog pacijenta u bolnicu.

"Zabrinjava broj umrlih osoba, to su pre svega starije osobe. U ambulantama najčešće viđamo mlade i radno sposobno stanovništvo, a obično nevakcinisane starije osobe imaju teže kliničke slike", istakao je Bekić.

Srbija je obezbedila sve mnogo bolje nego druge evropske države, kaže on.

Usporena vakcinacija 

Dr Bekić upozorava da je vakcinacija i dalje usporena u Srbiji.

"Dnevno u poslednjih sedam dana se aplikuje između 1.000 i 3.500 doza, prvih između 150 i 400, drugih između 200 i 800, trećih između 500 i 2.000. U prethodnih sedam dana smo aplikovali 13.850 doza", izneo je dr Bekić podatak.

Šta nakon "stelta"

Doktor Bekić kaže da ćemo vrlo brzo videti šta nas čeka, teško je dati prognozu u vezi sa koronom. Da li će doći stelt, omikron ili neki drugi soj koji će možda da ubrza boj inficiranih, to ćemo da vidimo u narednom periodu, napominje Bekić.

"Jedino pravo oružje je vakcina, koja je dostupna, oni koji to nisu učinili neka razimsle još jednom i neka to urade", zaključio je doktor Zoran Bekić.

Komentari (0)

Loading