PRVI SLUČAJ STELT OMIKRONA U SRBIJI JE OTKRIVEN KOD DECE Evo kako je došlo do zaraze u ovom gradu
Shutterstock/Teeradej

Podvarijanta omikrona - stelt otkrivena je pre dva dana u Srbiji u uzorcima pacijenata iz Novog Pazara, a kako se saznaje, on je otkriven kod dece školskog uzrasta.

Ona se, kako navodi izvor, nisu zarazila van granica naše zemlje. Deca nisu putovala, a kako saznajemo, zarazila su se na proslavama.

- Jedno je bilo na svadbi, drugo na rođendanu. Na njima je bilo ljudi i iz Evropske unije, bilo je doista iz Austrije, a svi znamo da je stelt registrovan u 60 zemalja - otkriva naš izvor iz vrha zdravstva.

POTVRĐEN NOVI SOJ U SRBIJI KOJI SE ŠIRI JOŠ BRŽE Prvi slučaj stelt omikrona se pojavio, a virusolog Tanja Jovanović otkrila koji su simptomi!

Kako navodi izvor, deca su na sreću dobro.

- Deca nisu hospitalizovana, dakle nisu na bolničkom lečenju, a imaju blagu kliničku sliku  - otkriva izvor.

Stelt je registrovan u ponedeljak, 7. februara na Medicinskom fakultetu, tehnikom sekvenciranja, a sve u saradnji sa kolegama sa Kliničkog centra Srbije koji su uzeli PCR uzorke.

Podvarijanta omikrona se, kako je izjavio epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa lakše prenosi za 1,5 put, a dosadašnja saznanja govore da ne daje tešku kliničku sliku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading