NEMA SE*SA POSLE OMIKRONA Dr Kon otkriva koliko dugo treba da se uzdržavate od ove aktivnosti ako ste preležali koronu
Foto: Printscreen

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon naveo je da će pojedinim grupama građana biti potrebna i četvrta doza vakcine, a otkrio je i koliko treba da se suzdržavate od svake fizičke aktivnosti posle preležanog omikrona!

Omikron soj korone munjevito se proširio celim svetom i u mnogim zemljama doveo do rekordnih korona brojki. Reč je o do sada najzaraznijem soju, a mnoge je zabrinula vest o pojavi njegove stelt podvarijante koja je juče zvanično potvrđena i u našoj zemlji.

Epidemiolog Kon je rekao da je stelt varijanta doživela mutaciju na spajk proteinu i naglasio da oko 1,5 odsto brže prenosi, ali je istakao i da to još nije soj od značaja.

- To je podvarijanta, imali smo i delta plus soj koji nije mnogo uticao, ali je otkriven u 60 zemalja. Još nije soj od značaja, to će se pratiti, nadamo se da neće - rekao je Kon u jutarnjem programu TV Prva.

Stručnjaci neprestano napominju da je spas u vakcinama, a mnoge zanima da li će biti neophodna i četvrta doza.

- Moram da kažem da četvrta doza najverovatnije neće biti za sve. Mi već imamo četvrtu dozu za imunokompromitovane i građane koji su na dijalizi i tako dalje. Daje se pet meseci posle treće doze. Videćemo da li će se to pomeriti i na starosne grupe. Podaci nisu baš sinhronizovani da čvrsto podržavaju četvrtu dozu - rekao je epidemiolog.

Kon je pomenuo i da je za obaveznu vakcinaciju, ali ne za sve.

- Ja sam za obaveznu vakcinaciju, ali ne kako je uvedeno u Austriji. Mi smo za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i ljudi koji dolaze u kontakt sa njima da se ne bi zaražavali. To je kod nas protivustavno, a u zakonu je moguće - rekao je Kon.

Oporavak posle preležane korone kod mnogih traje dosta dugo, a i stručnjaci upozoravaju na poseban oprez i izbegavanje fizičke aktivnosti. Epidemiolog je odgovorio i da li građani koji su preležali omikron treba da se uzdržavaju od seksa 30 dana.

- Ja konkretno nisam razmišljao o tome. Činjenica je da treba izbegavati bilo kakve fizičke aktivnosti zbog postkovid sindroma jer to može da pogorša stanje. Tu postoje varijacije na temu... Koliko se pazi tokom odnosa. Normalno je da period apstinencije nije na odmet dok se ne oporave. Isto važi i za teretanu. Mesec dana je minimum za usporavanje tokom kliničkog kovida - rekao je Kon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading