ČETVRTA DOZA SAMO ZA OVU GRUPU LJUDI Tiodorović otkriva: Ne idemo na masovnu vakcinaciju!
Tanjug

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će, ukoliko se odluči da se počne davanje četvrte doze vakcine protiv koronavirusa, ona neće biti masovna, odnosno, neće se preporučivati svima, već samo hroničnim bolesnicima i imunokompromitovane osobe.

- O tome razgovaramo mesec i po, dva. Jasno je da ako počnemo da dajemo četvrtu dozu, to će biti za osobe kojima je ona neophodna – pacijenti sa teškim hroničnim bolestima, onima kojima je imunitet ugrožen, da se obezbedi da ne dospeju u bolnicu. Ne verujem da ćemo ići na masovnu vakcinaciju četvrtom dozom - rekao je on za Blic.

Na pitanje ko će odlučivati o tome kome će se četvrta doza preporučiti, Tiodorović kaže da su to – lekari.

- Lekari moraju da odlučuju, moramo pomoći lekarima u kovid sistemu, njima će biti potrebna pomoć - rekao je.

Odluku o tome da li će đaci imati neplanirani raspust u februaru, od 12. do 21. februara, Tiodorović kaže da o tome odlučuje Tim za škole "danas ili sutra".

- Mi smo izneli svoj stav kao medicinski deo Kriznog štaba, podržali smo i ranije pedijatre koji su bili za produženje prethodnog raspusta... Raspust bi značio da se smanji rizik - ocenio je.

Pa ipak, kaže - sada nije pogodan trenutak za to.

- Jer smo već tako zahvaćeni, ako se pogledaju podaci iz domova zdravlja, ambulati pedijatrijskih, trećina dece koja su se javila su pozitivna, znači da je u priličnoj meri virus prisutan u toj populaciji - objašnjava.

Tiodorović je ponovo pozvao na poštovanje svih mera, a nastavnike da brinu o sebi.

Što se tiče Gerontološkog centra u Nišu, gde je ponovo zabeležena epidemija koronavirusa, Tiodorović kaže da je - situacija pod kontrolom.

- Tamo je situacija pod kontrolom, pošto smo iskusili onaj težak udarac pretprošle godine, moramo sprovoditi rigorozne mere. I koliko sam upoznat - nema daljih zaražavanja, situacija je pod kontrolom, ali to ne znači da ih neće biti - rekao je.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading