POSLE VRAĆANJA "MIŠOVIĆA" U CRVENU ZONU Razmatra se i uvođenje Zemunske bolnice u kovid sistem
Alo

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović rekao je danas da se, osim ponovnog prevođenja bolnice "Dr Dragiša Mišović" u kovid sistem, razmatra i mogućnost da to postane i zemunska bolnica.

"Po zakonu velikih brojeva, ako imate svakog dana skoro 20.000 zaraženih, morate imati pritisak na bolnice. Toga nije bilo u početku, ali ovo govorimo na kraju januara", rekao je Sazdanović za TV Pink.

On je istakao da je karakteristično za omikron soj virusa da daje slabiju kliničku sliku bolesti, ali da je njegova priroda da stvara kasnije komplikacije.

"Zbog prirode kovida koji napada krvne sudove dolazi do svih mogućih komplikacija, koje se ne bi desile da nije bilo kovida. Kod starijih osoba prave se dodatne komplikacije sa smrtnim ishodom i toga apsolutno moramo da budemo svesni", rekao je Sazdanović.

Upozorio je da se postkovid sindrom razvija nekoliko nedelja do nekoliko meseci posle oboljevanja.

"Formiraju se mikrotromboze koje će se manifestovati na pojedinim organima. Da li će to biti bubreg, mozak, srce, endokrini sistem, to sad niko ne može da predvidi", rekao je Sazdanović.

Ocenio je da su na virus posebno osetlljive grupacije koje nisu vakcinisana, a to su školska deca, ali je dodao kako je srećana okolnost što omikron ne daje preterano jaku kliničku sliku.

Ponovio je da je neophodno da se građani vakcinišu, jer je dokazano da vakcina štiti tako što se s njom izbegava teža klinička slika i smrtni ishod.

Komentari (0)

Loading