BOLNICE SU PUNE Dr Udovičić: Svaki drugi pacijent ima preko 70 godina
Printscreen

Anesteziolog pukovnik doc. Dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice Karaburma, ističe da je trenutna kovid situacija u Srbiji ozbiljna, jer je, kako je naveo, starija populacija trenutno najugroženija.

Udovičić objašnjava da se iz dana u dan, sve od Novogodišnjih praznika pa do danas, kapaciteti popunjavaju, i da situacija sa drugim zemljama koje popuštaju mere, trenutno, nije slična našoj.

- Bolnica je puna od Nove godine, i puni se svaki dan. Svaki drugi pacijent je stariji od 70 godina, i ono što nama otežava sve, jesu komobrbiditeti, odnosno prateće bolesti - kaže Udovičić.

Kako je dodao, omikron izaziva blažu sliku bolesti, ali je dosta zaraženih, što je ozbiljno.

- Sama po sebi je teška bolest, i lečenje ovih pacijenata je teži u odnosu na one koji su zdravi, a zaraženi - priča Udovičić.

Udovičić napominje da u psolednje vreme, stiže dosta kontradiktornih informacija iz sveta, gde se mere popuštaju, ali to je zato, što, kako kaže nemaju pritisak na bomniste, i stekli su kolektivni imunitet.

- To je poenta, da se stekne imunitet kako bi se ukidale mere - priča Udovičić.

On dodaje da je starija populacija najugroženija, a vakcinaciju ističe kao najbolju moguću meru protiv ove pošasti koja traje skoro dve godine.

- Očekujemo da će se de proleća ova situacija smiriti - navodi Udovičić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading