SLEDEĆE NEDELJE POSTOJI ŠANSA ZA ONLAJN SISTEM Oglasio se dr Tiodorović - koliki je rizik povratka đaka u školu
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Omikron soj ponovo puni dečije kovid ambulante. Dok pedijatri upozoravaju da je zbog širenja ove varijante, očekivan porast broja zaražene i hospitalizovane dece za sada, ona uglavnom nemaju ozbiljniju kliničku sliku. 

Iz Udruženja pedijatara Srbije ipak, upozoravaju na oprez. Imajući u vidu da se epidemijska situacija u populaciji dece vrlo brzo menja, ali i da postoji opasnost zaražavanja virusom gripa, Udruženje smatra da bi nastavak rada škola na klasičan način izvesno rezultirao većim brojem novozaražene i hospitalizovane dece, kako se navodi u saopštenju tog udruženja.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović ističe da je trenutno kretanje epidemijske situacije veoma nepogodno, i podvlači da treba poštovati preporuku pedijatara.

- Očekujem da će na radnoj grupi, koju čine predstavnici Instituta 'Batut' i Ministarstva prosvete, biti donete drugačije odluke, odnosno da će se praktikovati model kombinovane ili onlajn nastave. Deca do petog razreda će verovatno pohađati redovnu nastavu, s tim što tamo gde se pojavi veći broj obolelih moraće da se pređe na kombinovani model. Sledeće nedelje postoji šansa da ćemo primeniti onlajn sistem - ističe Tiodorović.

Kakva je klinička slika obolele dece?

U Nišu se povećava broj zaražene dece, pre svega tinejdžera. Na bolničkom lečenju je devetoro, a lekari kažu da situacija za sada, nije alarmantna. Dnevno pregledaju do stotinu dece, 15 do 20 odsto njih pozitivno je na kovid.

- Uglavnom, temperature ne prelaze 38 stepeni, uz gušobolju i kašalj i relativno dobro opšte stanje što nas raduje, ali se možda očekuje porast obolelih, ne samo dece, nego generalno nevakscinisanog dela populacije - ističe Radmila Mladenović, pedijatar iz Doma zdravlja u Nišu.

Mnoge stručnjake brine i pojava takozvanog postkovid sindroma, koji je do sada kod neke dece stvarao i ozbiljnije komplikacije od samog virusa.

- Iskustva iz drugih zemalja ukazuju da postoji taj sindrom čak i posle omikrona, dominiraju digestivne manifestacije, ali kod nas još ne, verovatno jer kasnimo sa širenjem zaraze u odnosu na Evropu. Ne treba se plašiti, treba primenjivati mere, to je, pre svega, vrlo važno i posebno ohrabruju najnoviji podaci iz Amerike koji kazuju da je vakcinacija u toj grupi adolescenata uspela da smanji učestalost postkovid sindroma. To je dobra vest da ova populacija treba da se zaštiti - ističe dr Jelena Vojinović, pedijatar i imunolog iz Kliničkog centra Niš.

Redovna nastava može otežati epidemiju

Iz Udruženja pedijatara tvrde da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa, te da je upravo zato potrebno organizovati onlajn nastavu ili odložiti početak drugog polugodišta.

- Mi ne možemo da zahtevamo ništa, ali iznosimo svoje mišljenje za koje smatramo da je u interesu zaštite dece. Činjenica je da se o krajnjem ishodu omikrona kod dece možda najmanje zna u ovom trenutku - kaže predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis.

Konstantinidis dodaje da je nova varijanta, koja je već postala dominantna u Srbiji, četiri ili pet puta zaraznija od delte, a kod dece je procenat obuhvata vakcinacije veoma mali.

- Ono što nas je presudno opredelilo za ovu preporuku, je postojanje epidemije gripa, kao i mogućnost udruženog zaražavanja i pojave oblika bolesti koja može biti teža od samog omikrona. Zato smatramo da školsku godinu treba ili odložiti ili preći na onlajn nastavu - naglašava predsednik Udruženja pedijatara.

Uprkos toj preporuci u Vojvodini su đaci danas krenuli u drugo polugodište i pohađaju redovnu nastavu, dok su srednjoškolci nastavili nastavu pre nedelju dana po kombinovanom modelu. Sledeće nedelje bi trebalo da krenu u školu i učenici u centralnoj Srbiji, a o modelu nastave će se odlučiti u utorak na sednici Tima za škole.

- Činjenica je da će (redovna nastava) dovesti do bržeg ili lakšeg zaražavanja. Ovaj talas će imati pik sa strmoglavnijim usponom. Deca su inače više izložena infekciji od odraslih, a ni svi nastavnici nisu vakcinisani. Drugo, učenici će u školu verovatno ići gradskim prevozom - objašnjava Konstantinidis.

S druge strane, Tiodorović smatra da neće biti odlaganja nastavka školske godine, ali i dodaje da u potpunosti podržava odluke pedijatara. Naglašava da je oštrijim merama mogla da se izbegne trenutna epidemijska situacija.

- Sa oštrijim merama ne bismo došli do ovoga, razvukli bismo epidemiju, smanjili bismo pritisak na kovid ambulante. Sada imamo situaciju da kovid ambulante moraju da pretrpe ovaj strašan udarac - zaključio je dr Tiodorović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading