KOJI PREGLEDI SU OBAVEZNI NAKON PRELEŽANE KORONE Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Shutterstock

D- dimer je jedan od njih, i veoma važan za stanje organizma. Doktorka Dragica Stešić, hirurg, odgovara na pitanje da li bi trebalo proveravati D- dimer posle preležanog kovida.

KAKO DA I BEZ TESTA ZNATE DA STE SE ZARAZILI KORONOM Ova 3 simptoma nisu znak prehlade, već omikrona

 - Potpuno je besmisleno raditi D-dimer preventivno, jer njegova vrednost govori za rizik samo u tom trenutku i ne daje nikakvu garanciju da se osoba u budućnosti neće razboleti i neće razviti trombozu, što mnogi očekuju radeći test. Osim toga, povišen D-dimer nije specifičan samo za trombozu vena ili arterija. On samo ukazuje na to da se negde u telu dešava abnormalno stvaranje i razgradnja fibrina, a to može da se desi i u infekcijama, sistemskim bolestima vezivnog tkiva i brojnim drugim stanjima i bolestima - objašnjava doktorka Dragica Stešić. 

 - Lekar je taj koji uz postojeću kliničku sliku i prisutne odavno poznate faktore rizika zna da proceni za savakog pacijenta konkretno da li je pod povećanim rizikom za pojavu tromboze, te će blagovremeno takve pacijente uputiti ne samo na određivanje D- dimera, nego i na ispitivanja koja će pokazati mnogo preciznije ne samo da li tromboza postoji, dodaje doktorka.

Komentari (0)

Loading