KORONA IZBACUJE IZ STROJA ZDRAVSTVENE RADNIKE Veliki je broj zaraženih medicinara, situacija alarmantna
Alo/ Ilustracija

Novi, dosad najbrže rastući talas kovida od početka epidemije, izbacuje iz stroja i sve više zdravstvenih radnika, a to najveće probleme pravi u organizaciji posla u kovid-ambulantama. Domovi zdravlja nikad do sada nisu imali ovoliko punktova za prijem, ali ni ovaj broj pacijenata sa sumnjom na infekciju koronom.

U proseku moraju da organizuju po 10 kovid-timova dnevno. To je iz dana u dan sve teže, jer je među inficiranima i sve više zdravstvenih radnika. Zasad, kako je "Novostima" u ponedeljak potvrđeno u više zdravstvenih ustanova, preraspodelom kadra uspevaju da organizuju posao, ali su preopterećeni. Svaki lekar sa svojom ekipom u kovid-ambulanti u smeni pregleda između 30 i gotovo 50 pacijenata.

U domovima zdravlja tvrde da su na prvoj liniji odbrane od kovida, na koju je sada u ovom, petom talasu epidemije i najveći pritisak, zbrinjavanje pacijenata sa simptomima infekcije koronom organizovali onako kako je to Ministarstvo zdravlja tražilo - sa povećanim kapacitetom i maksimalnim brojem ekipa.

Kao što su u prethodnim talasima sa povećanjem potreba za hospitalizacijom bolnice prelazile u kovid-režim rada, tako sada u domovima zdravlja prioritet imaju pacijenti sa koronom.

- Možda je preuveličano reći da smo desetkovani, ali svakako nam je kadar znatno smanjen zbog inficiranja - kaže za "Novosti" dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu. - U procesu imunizacije to se ne oseća mnogo, jer je i vakcinacija odavno usporena, ali u kovid-ambulantama postaje problem. Sada imamo pet kovid-ambulanti za odrasle i dve na pedijatriji, što je ukupno 14 ekipa za dan. Toliko nikada ranije nismo imali, ali i brojevi pregleda su rekordni - 400 do 450 dnevno.

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, kaže da među zaposlenima ima inficiranih koronom, ali da je taj broj mali i da ne remeti organizaciju rada.

- Povećava se broj pacijenta sa simptomima omikron soja. Pre isteka prve smene u ponedeljak je bilo oko 300 pregleda. U većini su to mladi, uglavnom nevakcinisani - kaže dr Stojanović.

Rapidan porast broja inficiranih, srećom, ne prati i povećanje potreba za hospitalizacijom, pa je i u bolnicama, s obzirom na odsustvovanja zaposlenih zbog infekcije kovidom, manji pritisak nego što bi bio da se one pune brzinom kojom su popunjavane u prethodnom talasu.

- Imamo inficiranih zdravstvenih radnika koji su zbog toga odsutni sa posla, ali zasad nemamo većih problema u organizaciji posla - kaže za "Novosti" dr Slobodan Milisavljević, direktor UKC u Kragujevcu. - Mi smo u bolnici u nedelju imali 64 pacijenta sa kovidom, u ponedeljak 69. To nije znatno povećanje, kakvo smo imali u prethodnim talasima epidemije. Videćemo da li će tako i ostati, ali zasad se manje pacijenata sa kovidom hospitalizuje nego što je to bio slučaj sa delta varijantom virusa, ali ima više inficiranih jer se omikron brže širi.

I dr Milika Ašanin, direktor UKC Srbije, potvrđuje da je relativno mali broj prijema u bolnice s obzirom na veliki broj novoobolelih.

- Spremamo se i za slučaj da dođe do povećanja broja hospitalizovanih. U Kovid-bolnici Batajnica trenutno je na lečenju 339 pacijenata, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi. To je upola manji broj hospitalizovanih u odnosu na septembar i oktobar prošle godine, ali na Infektivnoj klinici imamo enormni porast broja pregleda - 200 do 250 u toku dana. Veliki broj lekara, medicinskih sestara, tehničara i drugog osoblja zaražen je kovidom, što preti da ugrozi proces rada u zdravstvenim ustanovama.

Gotovo 9.000 pozitivnih za dan

ČAK 26.133 testiranih za 24 sata pokazatelj je koliki je zapravo priliv pacijenata u kovid-ambulante.

- Od 3. januara drastično se povećao broj pregleda, i sada dnevno imamo između 300 i 350 pregleda, dok je ranije bilo 100 - rekla je direktorka Doma zdravlja Kruševac dr Marina Kostić. - Od toga su dve trećine prvi pregledi, a ostatak su kontrole. Od tih prvih pregleda, polovina pacijenata je pozitivno. Uglavnom je reč o mlađoj populaciji sa lakom kliničkom slikom.

Pozitivan rezultat testa na koronu u ponedeljak je u Srbiji dobilo 8.949 testiranih, što je za 1.000 više nego dan ranije. Od kovida su preminula još 24 pacijenta, dok je od 2.229 hospitalizovanih, na respiratoru njih 87.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading