SRPSKI LEKAR PODELIO SVOJE ISKUSTVO SA OMIKRONOM Visoka temperatura, jak kašalj i obostrana upala pluća
Foto: Youtube/Printscreen

Kilometarski redovi ispred kovid ambulanti. Bukvalno za noć Srbija je od umerene epidemiološke slike stigla do rekorda u broju zaraženih. Ali, svi se teše - to je omikron soj, zarazniji, ali bezopasniji.

Ipak, još ne možemo da znamo da li je to baš uticaj omikrona, ili dominira "delta", a još manje možemo da znamo kakve će posledice ovog talasa biti s obzirom na to da je potrebno vreme da se razviju najgore kliničke slike.

O tome kako i omikron varijanta korona virusa može da bude opasna pisao je niški radiolog dr Aleksandar Ivković na fejsbuk stranici "Nauka".

- Prvi susret sa omikronom i pneumonijom. Pacijent 70+, temperatura do 38 stepeni, jak kašalj koji ne staje. Od doktora dobio objašnjenje da mu je to neki grip i da ide kući. Samoinicijativno otišao kod privatnog lekara koji ga je poslao na snimanje. Izražena obostrana pneumonija koja je u svim delovima pluća. U ranijim sojevima u ovoj fazi bolesti zapaljenja su bila bazalno. Kada budem imao više pacijenata, posebno na CT moći ću da kažem nešto više o ovom soju - saopštio je radiolog.

U Srbiji je juče zabeleženo 7.652 slučaja zaraze korona virusom, a 23 osobe su preminule. To jeste manje od rekordnih 9.122 novozaraženih zabeleženih 6. januara, ali treba uzeti u obzir da je vikend i to spojen sa praznikom, kao i da, uprkos smanjenju broja novozaraženih, raste broj onih koji su na respiratoru (6. januara bilo je 79 ljudi).

Omikron soj napravio je, inače, pometnju u čitavom svetu, budući da je zabeleženo ekstremno brzo širenje virusa.

Zbog toga stručnjaci savetuju vakcinaciju, a trenutno su najzaštićeniji oni koji su primili treću dozu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading