U BATAJNICI MANJI BROJ PACIJENATA Omikron je dominantan, delta soj i dalje cirkuliše
Alo

U kovid bolnici u Batajnici se nalazi nešto manje od 300 pacijenata, a broj prijema je značajno manji nego u prethodnom talasu, rekla je za RTS zamenica direktorke Aleksandra Spurnić.

Prema rečima doktorke Spurnić tokom jučerašnjeg dana je u kovid bolnici u Batajnici bilo 22 prijema dok je tokom septembra, kada se punila bolnica u prethodnom naletu korone, taj broj bio i 80.

"U ovom trenutku imamo manje od 300 pcijenata, na intezivnoj nezi je oko 40 pacijenata. Kada se u prethodnom talasu u septembru bolnica punila imali smo prijem i po 80 pacijenata a danas je ta slika značajno lakša. Danas u Batajnici rade tri intezivne nege a bilo ih je i po šest", rekla je gostujući u Jutarnjem Dnevniku zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici.

Doktorka Spurnić kaže da se čini da je sada omikron soj dominantan ali i da u populaciji i dalje cirkuliše i delta soja koji ima daleko težu kliničku sliku.

"Kada je reč o pacijentima koji su kod nas na lečenju uglavnom su to nevakcinisane osobe, stariji i pacijenti sa hroničnim bolestima. Među novozaraženim ima i dosta mladih", kaže doktorka.

Iako su kod njih na lečenju uglavnom pacijenti koji imaju upalu pluća i za koje se veruje da su zaraženi delta sojem doktorka Spurnić kaže da ne treba zanemariti omikron soj i treba biti na oprezu jer se mogu očekivati i teže kliničke slike.

"Javljaju se sada i naši pacijenti koji su već preležali koronu a sada imaju infekciju omikronom koja ima simtome nalik prehladi", kaže doktorka Spurnić.

Najčešći simtomi omikron soja su slabost, malaksalost, gušobolja i glavbolja ređe praćena temperaturom.

"Bilo bi lepo da omikron soj bude uvod u kraj pandemije ali to sad niko ne može da kaže. Sigurno je da imamo visok rast posle novogodišnjih praznika ali brojevi rastu svuda u svetu", rekla je doktorka Spurnić.

Zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici ponavlja da je najvažnije za sve da se vakcinišu i da se odgovorno ponašamamo, a to znači da nosimo maske i držimo distancu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading