NAJBOLJE DA SE PRAVIMO MRTVI DOK OVO NE PROĐE Nove prognoze profesora Kočovića o petom talasu
Printscreen/TV Pink

Epidemijska situacija zbog korona virusa je zabrinjavajuća, ceo svet je u problemu, a pogotovo Evropa, i najbolje da je se pravimo da smo mrtvi dok ova pošast ne prođe, kaže profesor Petar Kočović, koji pomoću svog matematičkog modela prognozira situaciju sa korona virusom.

On kaže da osim nekolicine država, svi u Evropi beleže dramatičan rast broja zaraženih u poslednjih 8 dana, veoma mu je interesantno kako se to dešava u zemljama koje su bile fantastično vakcinisane, a podseća i da su skoro sve bile zatvorene osim Srbije.

Kada je reč o Srbiji, kaže da je od 29. decembra do 3. januara taj rast kod nas 52 odsto za 8 dana. 

- Ova buktinja dominantna je pogotovo u Evropi i na severenoameričkom kontinentu, a prvenstveno mislim na SAD i na Kanadu. Kod njih su neverovatne brojke do sada, neverovatni procenti i s obzirom na to da se sve naglo dešava, trendove je još za svaku od ovih zemalja jako teško proračunati. To čime se ja bavim, treba još neki dan da prođe, da bismo uhvatili trendove. Ali, neverovatno je zabrinjavajuće - kaže Kočović.

Prema njegovim rečima, samo par država beleži pad, i to blag, ali je pitanje dana kada će i kod njih brojke početi da rastu.

- To su Rusija, Belorusija, Ukrajina, Poljska, Gruzija, Nemačka, Češka, Slovačka, Mađarska i Rumunija. Sve ostale beleže rast, i to dramatičan, a ove što beleže pad, to je blagi pad, tako da je pitanje dana kada će i kod njih da se desi porast broja zaraženih. Tako da smo trenutno svi u problemu, odnosno najbolje je da se pravimo da smo mrtvi dok ne prođe ova pošast. Drugim rečima, treba sada smanjiti cirkulaciju, mada u Srbiji imamo još 7, 8 dana praznika, a ljudi još ne kapiraju. Naglo je došlo sve ovo. I, veliki su brojevi - priča Kočović.

Podseća da su u decembru njegovi proračuni bili da će do 15. decembra brojke da se spuste na 75 do 100 zaraženih, ali se onda, kako je istakao, desio bum. Kaže i da su mu po pitanju novih brojke nejasne dve stvari.

- Nejasne su dve stvari. Da li PCR testovi pokazuju sve moguće vidove virusa koji su u nama kao zarazu od korone? To ne može niko da objasni. PCR testovi su pouzdani 70 odsto. I druga meni nejasna činjenica za države koje su bile fantastično vakcinisane kao što su Španija, Portugalija, Francuska, Izrael, Velika Britanija - kako kod njih bukti više nego kod nas. I plus, svi su osim Srbije u Evropi bili zatvoreni. Dramatičan rast je pogotovo u Francuskoj, Španiji i Italiji, a pod dramatičnim rastom podrazumevam velike procente u proteklih 8 dana. 

- Ja sam uporedio period od 29. decembra zaključno sa 3. januarom. U EU porast je 51 odsto, u Evropi 43, u Austriji 46, u Bugarskoj 47, u Srbiji 52 odsto. U Italiji je on 88 odsto, u Crnoj Gori 122 odsto, u Izraelu koji nije Evropa doduše -  142 odsto, u Turskoj 94 odsto... U svim delovima Evrope su ogromni procenti rasta. Tu mudrost nalaže da se svi malo primirimo -  savetuje prof. dr Kočović.

Doktor Predrag Kon je pre par dana rekao da možemo da imamo i do 12.000 zaraženih dnevno, ako se uporedimo sa Francuskom i Velikom Britanijom i podsetio da je to dosad neviđena situacija.  Zamenik direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Niš Radmilo Janković, međutim, veći je pesimista. On kaže da je nemoguće zaustaviti širenje omikrona i dodaje da će brojke u narednim danima sigurno biti veće od 10.000, 20.000 ili možda 30.000 zaraženih. 

Prof. dr Kočović kaže da ćemo možda imati i više od 12.000. Podseća da smo "navikli" na 5.000 do 6.000 dnevno zaraženih, i da nam se alarm pali tek na 8.000.

- Najave iz ostatka sveta čak i od pre Nove godine govore da se zaraza omikronom širi brzo ali da nije toliko opasna. To mi još u Srbiji treba da sačekamo jer nemamo mnogo slučajeva i nemamo mnogo dana otkako se pojavio omikron. I ne znamo da li su svi omikron i koliko je drugih virusa, to neka kažu lekari.

- Hoću da kažem da brojevi koji tako naglo rastu u Evropi u samo par dana, govore da je trend vertikalno uvis. Ovo napada ceo svet, ali je Evropa najviše u problemu kada je u pitanju zaražavanje. Da li zato što ima male države, pa putovanja, cirkulacija ljudi, ali je jasno da je situacija za oprez. Mi smo u Srbiji navikli na 5.000, 6.000 zaraženih i dok ne dođemo do 8.000 neće niko da alarmira. Sa druge strane, moramo da živimo, moramo da se čuvamo i mislim da maska može da bude dobro sredstvo zaštite, ali i napolju - rekao je prof. dr Kočović i podsetio da maska pomaže i usled velikih indeksa zagađenja.

U Srbiji se, da podsetimo, juče dogodio veliki skok kada je reč o broju novih zaraženih korona virusom. Za 24 sata kovid 19 je potvrđen kod 5.224 osobe, od 21.876 testiranih.

Epidemiolozi kažu da smo već u petom talasu, a nadali smo se da nam on počne u drugoj polovini januara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading