NOVE PROGNOZE PROFESORA KOČOVIĆA Evo kako se širi omikron - ovo je trenutna situacija sa novozaraženima
Printscreen/TV Pink

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović prognozira da će se četvrti talas pandemije u Srbiji okončati oko 15. januara!

Kočović, koji pomoću svog matematičkog modela prati tok epidemije, navodi da trenutna situacija u Srbiji nije ni približno dobra bez obzira na pad broja novozaraženih u poslednje vreme.

- Trenutna situacija kaže da smo dobri. Mi smo pre nekih sedam nedelja bili najzaraženija država na svetu, a sada smo na 63. mestu. U Evropi od 54 države nalazimo se na petom mestu otpozadi. Od nas su bolji samo Rumunija, Albanija, BiH i Severna Makedonija. Trenutno dobro stojimo, ali to nije ni približno dobro - rekao je Kočović.

Dodaje da matematika pokazuje da se omikron ne širi toliko enormno.

- Mali broj je zaražen. Sem u Velikoj Britaniji, ali nije ni tamo nešto enormno. Za sada je sve to u granicama normale. Ako je omikron soj čak i stigao u Srbiju ponašaćemo se kao i do sada. Da treba da budemo pažljivi i oprezno - treba. Nema jasnih statistika od kog soja je koliko ljudi obolelo. A u opticaju su i neki drugi virusi kao na primer u Peruu i Boliviji - rekao je prof. Kočović.

Četvrti talas će prema njegovim rečima trajati do 15. januara.

- Trenutna situacija je dobra. U Srbiji ne ide baš u najboljem smeru, ali ide dobro. Trebalo je već da imamo ispod 1.000 zaraženih, a mi se još mučimo. Izaziva crv sumnje da se ovo neće spustiti ispod 750 - dodao je Kočović.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija je procenila da je inkubacija nakon zaraze korona virusom između dva i 14 dana, ali se smatra da je period inkubacije kod omikron soja znatno kraći, od tri do pet dana, prenose svetski mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading