SVE O OMIKRON SOJU Ovo su najčešći simptomi zaraze novom varijantom virusa korona
Alo/ Ilustracija

Iako se o soju pisalo poslednjih nedelja, naučnici tvrde da im još uvek nije jasna ova verzija virusa, ali da za sada nema jače simptome od delte.

Epidemiolozi u Srbiji su naveli da je u Srbiji najveća opasnost za veću transmisiju širenja korona virusa, pa i omikron soja u vreme praznika. Upravo je zbog novog soja zakazana sednica Kriznog štaba.

Prvi izveštaji o brzom širenju soja omikrona u Južnoj Africi su, prema prvim podacima, bili zastrašujući, ali su onda počeli da nude izvesnu nadu.

Zatim je usledio izveštaj koji pokazuje da soj nosi deo genetskog materijala koji je veoma sličan segmentima korona virusa koji izaziva prehladu i zove se HCoV-229E.

Šta je poznato o omikron soju?

Trenutni podaci pokazuju da je omikron soj mnogo brže širi od delta soja, ali i da ređe dovodi do ozbiljne kliničke slike.

Kako bi uporedili simptome delta i omikron soja, istraživači su uzeli podatke o simptomima delta soja iz oktobra, kada je taj soj bio najdominantniji i aktuelne podatke o omikron soju. Prva analiza nije pokazala jasne razlike između ranih simptoma delta i omikron soja.

SVE O OMIKRON SOJU Ovo su najčešći simptomi zaraze novom varijantom virusa korona

Shutterstock/Alexander Limbach

 

Zbog jednog problema je to teško utvrditi. Evo o čemu se radi.

Ovaj mutirani soj deluje otpornije na vakcine, što je potvrdila i Evropska agencija za lekove, zbog čega su najveće farmaceutske kompanije počele da rade na vakcini koja bi bila delotvornija kod omikron varijante.

Simptomi omikron soja

Stručna javnost smatra da postoji dosta razlika između najnovijeg soja korone i prethodnih koji su se pojavili. Jedna od prvih analiza pokazala je jasne razlike između ranih simptoma delta i omikron soja.

Tim Spektor je napomenuo da je ključan korak javnosti da bude svesna simptoma zbog kojih treba biti pažljiv, naročito u oblastima u kojima postoji visoka stopa zaraze novim sojem.

- Poruke koje su slali iz vlade nisu bile dovoljno jasne. Mislim da većina ljudi prepoznaje simptome nalik simptomima prehlade. Ja bih tom spisku jednostavno dodao "simptomi nalik simptomima prehlade". Moramo obrazovati ljude, vratiti se osnovama i reći: ako imate simptome prehlade, držite se dalje od ljudi. Ne treba da čekate klasične simptome kovida - rekao je Spektor.

Lekari i epidemiolozi smatraju da se simptomi omikron varijante korona virusa razlikuju od prethodnih sojeva Alfa, Beta i Delta, te se navodi da ih ima svako ko ima ova tri tradicionalna simptoma poput: visoke temperature, kontinuiranog kašlja, gubitka ili promene vašeg čula mirisa ili ukusa.

SVE O OMIKRON SOJU Ovo su najčešći simptomi zaraze novom varijantom virusa korona

Tanjug/ AP

 

Najraniji izveštaju su pokazali da omikron ima pet različitih simptoma, što su: grebanje grla (ne upala), suvi kašalj, ekstremni umor, blagi bolovi u mišićima, noćno znojenje, curenje nosa, glavobolju kijanje. Noćno znojenje jeste kada se osoba toliko znoji da noćna odeća i posteljina budu mokri, što su primetili i lekari u Južnoj Africi.

Kakve su prognoze?

Britansko istraživanje pokazalo je da bi omikron soj mogao da bude manje uspešan u napadu na pluća.

U studiji Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Kembridž došlo se do zaključka da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može da izbegne antitela, mogu ograničiti način na koji se virus replicira u plućima, što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti.

SVE O OMIKRON SOJU Ovo su najčešći simptomi zaraze novom varijantom virusa korona

EPA

 

U studiji se navodi da je omikron razvio sposobnost izbegavanja imunskog sistema, ali istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost.

Istraživanje povezanosti sa HIV virusom

Južnoafrički naučnici koji su otkrili omikron varijantu istražuju hipotezu da je nastanak tog soja povezan sa HIV-om.

Njihova polazna tačka je da je do mutacija virusa došlo kod osoba koje su HIV pozitivne, budući da je njihov imunitet "supresran" dugogodišnjom borbom sa HIV-om.

Istraživači već tvrde da virus kovid-19 može da opstane u organizmu koji je zaražen drugim virusom, u ovom slučaju HIV-om, i to nekoliko meseci. To pogotovo važi za one osobe koje ne leče HIV.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading