KRIZNI ŠTAB UOČI PRAZNIKA TRAŽI STROŽE MERE Kovid propusnice obavezne 24 sata? Oglasio se dr Kon
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Vakcinacija je, opet, gotovo stala: najviše se daje trećih doza, oko 8.000 dnevno, ali sa tim, upozoravaju infektolozi, nećemo imati značajniji bedem protiv novog, omikron soja, od kojeg dve doze vakcine štite 40, a tri 75 odsto.

Buster dozu je u Srbiji dosad primilo 1.650.000 ljudi, prvu - 3.331.000, a drugu - 3.200.000 ljudi.

- Čekati dva virusa, omikron i grip, sa zaštitom od 40 odsto je veliki rizik - kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

- Pozivam građane da pokažu visoku svest i koliko cene zdravlje, da se ne dozvoli da se pored ovoliko vakcina pravi rizik po živote.

Za tri nedelje, od kada je otkriven u Južnoj Africi, omikron se raširio u 77 zemalja sveta, u kojima je laboratorijski potvrđen. Srbija, zasad, nije na tom spisku. Ulazak novog soja, u situaciji kada već imamo potvrđen grip, iskomplikovao bi epidemiološku sliku.

- Situacija sa koronom se poboljšava, ali plaši me doček Nove godine i pojava omikron varijante virusa, zato će struka tražiti da kovid-propusnice važe 24 časa, i to ćemo predložiti na Kriznom štabu - kaže epidemiolog Predrag Kon.

- Kao epidemiolog najviše bih voleo da organizovanog dočeka ne bude, jer bismo na taj način sprečili eksplozivno širenje koje apsolutno postaje moguće zbog omikron varijante, koja će sasvim sigurno dotle ući u zemlju. Jasno mi je da nije realno da nema dočeka, minimum je onda da kovid-propusnice važe 24 časa, kako bi obezbedile da se okupljaju bar oni koji su vakcinisani, preležali su kovid ili su testirani.

Doktor Kon kaže i da će se medicinski deo štaba konsultovati i oko eventualnog zahteva da se uoči praznika spisak rizičnih zemalja proširi i van Južne Afrike, na zemlje gde je potvrđen omikron.

I doktor Đerlek je ubeđen da je samo pitanje dana kada će se omikron registrovati i u našoj zemlji:

- Svi sojevi dosad pogoršavali su epidemijsku situaciju, verovatno će i omikron. Ne bi trebalo olako da ga shvatimo, jer ne znamo šta može da donese. Izraelci su objavili studiju da su vakcine 18 odsto manje efektivne, i dalje štite ali nije isto 93 i 75 odsto. Mi i protiv gripa imamo svega 315.000 vakcinisanih i dva virusa u cirkulaciji i to pred praznike i slavlja, kada dolaze i ljudi iz inostranstva, tako da krajem januara možemo očekivati povećanje broja obolelih.

PARAMETRI SVE BOLJI

Manje je i inficiranih, i preminulih, kao i pacijenata na respiratorima, pokazuje jučerašnji korona-presek. Među 13.539 testiranih virus je potvrđen kod 1.199, preminulo je 30 obolelih, a na respiratorima je 140 pacijenata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading