PREPOLOVIĆE RIZIK OD HOSPITALIZACIJE Sve o leku koji je stigao u Srbiju: Evo kome je namenjen i kako se koristi
unsplash.com

Lek protiv korona virusa američke kompanije MSD stigao je u Srbiju, saopštio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je objavio na svom Instagram nalogu, lek je kupljen je u SAD, a u Evropi su ga, uz nas, nabavili samo Danska, Litvanija i Slovenija.

Tableta leka molnupiravir se daje dva puta dnevno pacijentima iz ranjivih grupa koji su se nedavno razboleli.

Tokom kliničkih ispitivanja, tableta koja je prvobitno razvijana za borbu protiv gripa, prepolovila je rizik od hospitalizacije pacijenata zaraženih virusom Kovid-19.

Da lek molnupiravir stiže u našu zemlju u decembu najavila je i drektorka RFZO dr Sanja Radojević Škodrić.

- Njegovo davanje pacijentima trebalo bi da rastereti bolničke kapacitete i smanji broj umrlih od kovida - kazala je direktorka RFZO.

Kome je ovaj lek namenjen?

Kako je naglasila, ovaj lek je namenjen pacijentima koji imaju pridružene bolesti jer su oni u povišenom raziku od razvijanja teške kliničke slike i to su prevashodno osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti, ali i onkološki pacijenti. Lek se ne daje trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina.

Sanja Radojević Škodrić je kazala da se molnupiravir daje u prvih pet dana odmah nakon pozitivnog testa na kovid-19 i to pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

Kako je naglasila, pacijentu se daje jedna kutija ovog leka i on je u obliku tablete.

Istakla je da ćemo u januaru ili februaru dobiti i novi lek kompanije Fajzer.

- Ovaj lek davaće se osobama sa lakšom kliničkom slikom. Struka je ta koja određuje kojim će se pacijentima i u kojim fazama davati lekovi - naglasila je direktorka RFZO.

Komentari (0)

Loading