POJAVIO SE "STELT OMIKRON" Novi soj ima i nevidljivu verziju koja zabrinjava i brzo se širi
EPA/EFE/PHILIIP GUELLAND

Varijanta "stelt" omikrona korona virusa ima mnogo zajedničkih mutacija sa standardnim omikronom, ali joj nedostaje posebna genetska promena koja omogućava upotrebu laboratorijskih PCR testova kao sredstva za otkrivanje verovatnih slučajeva infekcije, prenosi Gardijan.

Ova verzija se i dalje otkriva kao korona virus svim uobičajenim testovima i može se identifikovati kao verzija omikrona genomskim testiranjem, ali verovatni slučajevi infekcije nisu otkriveni rutinskim PCR testovima koji daju brže rezultate.

Naučnici kažu da je prerano znati da li će se novi oblik omikrona širiti na isti način kao i standardna varijanta ovog soja, ali kažu da je "nevidljiva" verzija genetski drugačija i da bi zato mogla drugačije da se ponaša.

"Stelt" verzija je prvi put primećena među genomima virusa dostavljenim poslednjih dana iz Južne Afrike, Australije i Kanade, ali se možda već proširila.

Otkriće novog oblika omikrona podstaklo je istraživače da podele varijantu B.1.1.529 na standardni omikron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2.

Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetu u Londonu, rekao je da je 42 odsto, ili oko šest odsto od 709 omikronskih genoma podnetih Globalnoj inicijativi za deljenje podataka o zaraznim bolestima (GISAID) za njenu bazu podataka, upravo od genoma BA.2.

Nova omikron "zabrinjavajuća varijanta"

- Postoje dve verzije unutar omikrona, BA.1 i BA.2, koje su prilično genetski različite. Te dve verzije mogu da se ponašaju drugačije - rekao je Balu.

Naučnici koriste analizu celog genoma da bi potvrdili koja je varijanta izazvala infekciju korona virusom, ali PCR testovi ponekad mogu da daju indikaciju.

Približno polovina PCR testova u Velikoj Britaniji, na primer, traži tri gena u virusu, ali je omikron, kao i alfa varijanta pre njega, bio pozitivan na samo dva od njih.

POJAVIO SE

EPA/SALVATORE DI NOLFI

 

To je zato što omikron, kao i alfa, sadrži genetsku promenu - brisanje u genu S (nedostajuće delove genetskog koda). Greška znači da PCR testovi koji pokazuju takozvani "neuspeh u ciljanju S gena" verovatnije ukazuju na infekciju omikronom, prenosi "Jutarnji list".

Nezvanično, međutim, neki naučnici i istraživači novu verziju nazivaju "stelt omikronom", ili nevidljivim omikronom, jer je teško PCR testovima da ga otkriju kao takvog.

Velika nepoznanica je, međutim, kako je nastala nova verzija. Iako spada pod varijantu omikrona, toliko je genetski raznolika da se može kvalifikovati kao nova "zabrinjavajuća varijanta" ako se pokaže da se brzo širi.

Činjenica da se dve verzije, BA.1 i BA.2, koje se pojavljuju brzim tempom i sa uobičajenim mutacijama, "zabrinjavajuća je" prema rečima jednog naučnika i sugeriše da zvaničnicima zaduženim za nadzor javnog zdravlja "nedostaje veliki deo slagalice".

Gde se proširio omikron soj?

Australija je prva prijavila slučaj nove varijante omikrona.

Južnoafrikanac u Kvinslendu koji je bio pozitivan na omikron ima genetski drugačiju verziju virusa, preneo je Dejli mejl.

Muškarac, koji se prošle nedelje vratio iz južnoafričke provincije Gauteng, izolovan je u karantinskom objektu hotela u Brizbejnu i pretpostavlja se da ima blagi slučaj kovida.

Ministarka zdravlja Kvinslenda Ivet D'At potvrdila je da slučaj znači da je Međunarodni komitet sada svrstao omikron u dve linije.

Slučajevi nove varijante su prijavljeni i u Južnoafričkoj Republici i Kanadi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading