NIJE ISKLJUČENO DA OMIKRON VEĆ CIRKULIŠE U SRBIJI Kon: Novi soj virusa nije potvrđen kod nas, što ne znači da ga nema
Printscreen

Doktor Kon smatra da zbog novog soja ne bi trebalo da se paniči, jer prva istraživanja sa juga Afrike pokazuju da ga karakterišu uglavnom blagi simptomi.

- Podaci iz Južne Afrike upućuju na to da dobijamo jednu varijantu virusa koja će davati daleko više asimptomatskih slučajeva - rekao je epidemiolog. - Karakteristično je i da se veoma brzo širi, jer je za kratko vreme registrovan u više od 40 zemalja.

Kako slika o novom soju virusa još nije sasvim kompletna, neophodan je oprez i pridržavanje preventivnih mera.

- Trebalo bi da se sačeka još nedelju do dve da bi se videlo kako se omikron ponaša u Evropi - kaže Kon. - Nije neobično da će ova nova varijanta da postane dominantna u populaciji, ali će i delta soj biti prisutan.

Epidemiolog Kon je rekao i da pojedini stručnjaci smatraju da će za tri meseca polovina inficiranih biti zaražena delta sojem, a druga polovina omikronom.

- Ono što je najbitnije jeste, a sudeći prema analizama iz Južne Afrike, da vakcinacija deluje - naglasio je Kon. - Zato imunizacija ostaje glavni način borbe protiv korone, a i dalje se treba štititi maskom, fizičkom distancom i dezinfekcijom.

Od februara naredne godine punoletni građani Austrije imaće zakonsku obavezu da se vakcinišu protiv korone, a taj primer će izgleda da slede i neke druge evropske zemlje.

- Ja sam se više puta izražavao i jasno opredeljivao da je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike nešto što je nužno, moralno i etički - rekao je Kon.

KTV Televizija

 

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler saglasan je sa dr Konom o opasnosti koja nam preti od omikrona.

- Podaci stručnjaka iz Južne Afrike pokazuju da u bolnicama u regiji u kojoj je novi soj otkriven nije hospitalizovan veliki broj pacijenata zaraženih novim sojem i da oni uglavnom imaju blage simptome, a da je prosečno vreme u bolnici 2,8 dana.

Doktor Šekler rekao je i da su hospitalizovani uglavnom nevakcinisani, što znači da vakcine "rade", ali da i nevakcinisani imaju blage simptome:

- Saglasan sam da zbog omikrona ne bi trebalo da se paniči, jer prvi rezultati pokazuju da polako dolazi do destabilizacije virusa i da njegova patogenost pada.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading