KRIZNI ŠTAB ODLUČIO: Zimski raspust počinje 31. decembra, bilo je reči i o proslavi praznika
Printscreen

Nakon sednice Kriznog štaba koja je trajala nešto više od sat vremena odluke donete na sednici saopštila je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

- Što se tiče raspusta, tu će stvari ostati nepromenjene. Raspust će trajati od 31. 12. do 24. 1. Sagledali smo i kakva je učestalost u komplikacijama kod novog soja virusa korona. Doneta je odluka da se određene mere, kad su u pitanju putnici u međunarodnom saobraćaju, koji dolaze iz sledećih zemalja: Južna Afrika, Malavi, Bocvana, Mozambik, Lesoto, Namibija i Zimbabve - rekla je dr Darija.

Na samom aerodromu će se raditi PCR test. Ako su pozitivni biće 14 dana u karantinu, sa obavezom da sedmog dana urade još jedan PCR test.

Vakcinisani u Srbiji

Oko trećine građana je primilo tri doze.

- Najviše apelujemo na mlade, jer je tek svaki treći mlada osoba vakcinisana. Za njih je najbolja Fajzer vakcina, koja se pokazala bezbednom i za decu - rekla je doktorka.

Kovid propusnice

Na pitanju da li je bilo reči o propusnicama, ministarka je rekla da nije rešenje u 24-časovnom vremenu važenja.

KRIZNI ŠTAB ODLUČIO: Zimski raspust počinje 31. decembra, bilo je reči i o proslavi praznika

Printscreen

 

- U ovom momentu, s obzirom da je epidemiološke okolnosti, situacija nešto bolja i imamo manje obolelih, nismo razmatrali produženje vremena važenja propusnica.

Proslava Nove godine

Ona je posavetovala da se uzdržimo od većih proslava.

- Apelujem da pođemo od sebe, da čuvamo i sebe o druge, jer samo ako se sada uzdržimo, pravimo mogućnost da se što pre vratimo tim proslavama na koje smo navikli.

Omikron soj

Darija Kisić je reka da e kod omikron soja  primetio nešto veći broj mutacija, čak preko 50, od kojih su 10 na tom delu gde se veže virus za ćeliju.

- Da li one utiču na kliničku sliku, to ne znamo. U Juznoafričkoj republici nije registrovan teži oblik. Nije utvrđeno ni da se brže prenosi. Ono što jeste ohrabrujuće je da postojeće vakcine pokrivaju i njega. Izgleda da će se sva slova izređati. Da li će doći kod nas? Izvesno je da hoće. Da li je možda i trenutni prisutan, ne može da bude isključeno. Izgleda da nije toliko strašno koliko je izgledalo na početku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miki

01.12.2021 17:05

Sa ne strpljenjem dočekasmo izuzetne važne odluke ..uvaženog" Kriznog štaba