REŠENA DILEMA Direktorka BATUT-a o trećoj dozi vakcine kod dece: Da ili ne?
TANJUG/ RADE PRELIC

Verica Jovanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se u našoj zemlji nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina.

"Same vakcine protiv kovida 19 štite, prema tome u našoj zemlji se nastavlja vakcinacija dece uzrasta u ovom trenutku od 12 do 18 godina i taj proces naravno napareduje budući da vakcine štite i da se ostvaruje zaštita od infekcije koja je se prenosi kontaktom i koja svakako može da se spreči dobijanjem vakcine", objašnjava Jovanovićeva.

Kada je u pitanju treća doza vakcine kod dece, dodaje gošća Jutarnjeg dnevnika, trenutno to nije praksa ne samo kod nas nego ni u svetu.

"Dakle, deca su vakcinisana sa dve doze i to do daljeg ostaje tako", ističe Jovanovićeva.

"Neposredna nastava u svim školama u Srbiji" 

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navodi da podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta pokazuju da sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navodi Jovanovićeva.

Dodaje da se epidemijska situacija prati svakog trenutka i da će se u skladu s tim donositi odluke.

"U saradnji sa Ministarstvom prosvete, naša Radna grupa, odnosno tim za škole kontinuirano prati epidemijsku situaciju kako po školama, tako i po okruzima. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena u pojedinim odeljenjima i razredima, škole su toliko već i naviknute i obučene da se ta vrsta nastave organizuje u skladu sa potrebama", navodi direktorka Instituta "Batut".

"Novi soj omikron nije ušao u Srbiju"

Govoreći o novom soju virusa omikron otkrivenom u Južnoj Africi navodi da on nije ušao u Srbiju.

"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Prema tome iz tog razloga postoji jedna velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", ističe Jovanovićeva.

Bonus video

 

 

Komentari (0)

Loading