UŽAS Naši lekari o omikronu, varijante korone koja već hara Evropom: Najpodmukliji soj na vratima Srbije
Shutterstock/Adam Vilimek

 

 Užas zvani omikron brže je stigao u Evropu nego što je iko mogao da zamisli. A kad je već u Evropi, genetska sekvenca B.1.1.529 neće zaobići ni Srbiju. Samo je pitanja vremena kada će biti registrovan i kod nas.

Užas zvani omikron brže je stigao u Evropu nego što je iko mogao da zamisli. A kad je već u Evropi, genetska sekvenca B.1.1.529 neće zaobići ni Srbiju. Samo je pitanja vremena kada će biti registrovan i kod nas.

- Voleo bih da nikad ne stigne u Srbiju, ali teško da možemo da to izbegnemo. Migracije stanovništva, saobraćaj omogućavaju virusu da se širi, pa i ovoj novoj varijanti, zaraznijoj od delte koja je prisutna u Srbiji. Ne mogu da licitiram kada će to biti, ali Srbija nije izolovano ostrvo da nas omikron zaobiđe - rekao je za Alo! dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

UŽAS Naši lekari o omikronu, varijante korone koja već hara Evropom: Najpodmukliji soj na vratima Srbije

Alo

 

On je apelovao na građane da se vakcinišu, jer nas jedino imunizacija štiti od zaraze i razvoja težih oblika bolesti kovida 19.

- Apelujemo na ljude da se vakcinišu. Oklevanje omogućava virusu da mutira. Trenutni stepen vakcinacije mora biti veći ako mislimo da se štitimo od novih mutacija - naglasio je dr Đerlek.

A da omikron možemo da očekujemo u Srbiji, slaže se i epidemiolog dr Radmilo Petrović.

 - Virus će doći i do nas, možemo da ga očekujemo iduće godine. Ali ne treba žuriti s ocenama o virusu, treba ga ispitati, sačekati analize. Nisu baš sve mutacije opasne, ipak treba sačekati s prognozama - rekao je za Alo! dr Petrović.

UŽAS Naši lekari o omikronu, varijante korone koja već hara Evropom: Najpodmukliji soj na vratima Srbije

EPA

 

Mere protiv nove pošasti u svetu

- Holandske zdravstvene vlasti saopštile su juče da su otkrile 61 slučaj kovida 19 među osobama koji su došle iz Južnoafričke Republike i sada sprovode dalja testiranja da vide da li je neko zaražen omikronom;

 - Češka ispituje mogući slučaj nove varijante koronavirusa otkriven kod osobe koja je boravila u Namibiji;

- Ministar za socijalnu politiku nemačke savezne države Hesen, Kai Kloze, izjavio je danas da je nedavno otkriveni omikron soj koronavirusa verovatno već stigao u Nemačku, jer je kod putnika koji su stigli u Nemačku iz Južne Afirke otkrivena mutacija tipična za varijantu omikron;

- Japan će pooštriti granične kontrole i proširiti ih i na putnike iz Mozambika, Malavija i Zambije i zahtevaće desetodnevni karantin za sve koji ulaze u zemlju;

- Neposredno nakon što je vlada Švajcarske uvela nove putne restrikcije zbog bojazni od širenja nove, varijante korone, Svetska trgovinska organizacija (STO) odložila je ministarsku konferenciju, planiranu za utorak;

- Države Evropske unije složile su se da privremeno obustave putovanja u region južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante kovida 19;

- Putnici koji stižu u Sloveniju iz područja zahvaćenih novom omikron varijantom koronavirusa od juče će morati u obaveznu izolaciju (karantin);

- Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite doneo je odluku o ograničavanju prelaska granice za sve koji dolaze sa područja južne Afrike.

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da nova varijanta pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati.

- Do sada se zna da su promene vezane za takozvani RBD faktor, odnosno mesta koja su značajna za mesta spajanja s ćelijom i ulaska virusa u ćeliju. To znači verovatno da ima veću transmisibilnost, ali to mora u praksi da se pokaže - kazao je dr Kon, i istakao da je sada važno ispitati da li vakcine koje imamo deluju, kao i da li je dosadašnji prirodni imunitet dovoljan za zaštitu.

Dr Kon upozorava da pojava nove varijante ne sme da se ignoriše, pogotovu što se pokazalo da je broj mutacija 32, što je znatno više u odnosu na dosadašnje mutacije kojih je bilo do 10.

Navodeći da je iz ove situacije izlaz vakcinacija čak i ako nema potpuno delovanje, dr Kon kaže i da sve mere treba da se podignu ne jedan, već dva stepena.

U tom smislu najavljuje da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a vezano za putnike koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan.

- To znači da moraju da idu u karantin bez obzira da li su vakcinisani ili ne. Izlaz iz ove situacije je vakcinacija, čak i ako nema potpuno delovanje kao što je do sada imala na druge sojeve, ali moramo da shvatimo da je vakcinacija zaštita i sebe i drugih, svoje zemlje, moramo da shvatimo da je to patriotski čin - kaže dr Kon.

Šta se do sada zna o omikronu

- SZO klasifikovala je novi soj kao „zabrinjavajući“ i dala mu ime omikron prema slovu grčkog alfabeta.

- Novi soj B.1.1.529 može da se širi brže od drugih varijanata, a preliminarna istraživanja pokazuju da taj soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi

- Ima ukupno 50 mutacija, uključujući više od 30 samo na S-proteinu, najopasnija je varijanta sa 10 mutacija na delu domena za vezivanje receptora, u poređenju sa dve koje ima delta

- PCR testovi koji su trenutno u upotrebi uspešno otkrivaju ovaj soj

-  Otkriven kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. novembra, a osoba je prve simptome razvila 22. novembra

- Pojedini stručnjaci naglašavaju da će postojeće vakcine „skoro sigurno“ biti manje efikasne protiv novog soja

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading