KON SE OGLASIO - HITNO TRAŽI POJAČAN NADZOR! Za jednu grupu možda će važiti karantin, a evo šta misli o novom soju
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je danas da mladi ne brinu o zdravlju starijih sugrađana i da su apsolutno nezainteresovani za pandemiju.

"Mlade je baš briga za zdravlje starijih, samo je 4% populacije uzrasta od 18 do 30 godina vakcinisano. Razlog tome je što su oni prezasićeni informacijiama o pandemiji koja ih apsolutno ne interesuje. Među njima vlada stav da je kul ne vakcinisati se, a kada ih pitate zašto oni nemaju konkretan odgovor. Kad izađemo iz škole sve znamo o ratovima, a o zaraznim bolestima ne znamo skoro ništa i zato ne shvatamo šta je vakcina i zašto je to civilizacijsko dostignuće", rekao je Kon.

Dr Kon smatra da će se povećati vakcinacija među mladima zbog kovid propusnica.

"Kovid propusnice su dodatna motivacija za mlade da se vakcinišu, njih zanima samo gde treba da putuju ili kada da idu na zabavu", rekao je doktor i dodao: "Ne smatram da su kovid propusnice pritisak, već je to zaštita zdravlja ljudi."

Doktor Kon je istakao da maske više nisu upitne.

"Priča o tome da li je maska potrebna je nebuloza. Urađene su analize i pokazalo se da je u zemljama, u kojima su se striktno nosile maske, efektivnost zaštite maskama 53%, a to je ogroman procenat zaštite. Smanjuje se infektivna doza koja se primi, međutim rizik zaraze uvek postoji ako se krećete u gužvama", istakao je Kon.

Dr Kon priznaje da je stav Krizong štaba da se uvedu kovid propusnice koje važe 24 sata i dodaje:

"Od samog starta mi smo tražili da bude obavezna vakcinacija za sve medicinske radnike, međutim to nije prihvaćeno. Ustavna ograničenja završavaju svaku raspravu o tome."

Član Kriznog štaba se osvrnuo i na novi soj koronavirusa omikron.

"Imamo podatke da se novi virus pojavio i u Belgiji. Hitno ću inicirati da se pojača nadzor svih onih koji se vraćaju u zemljama gde ga ima, to će značiti i vraćanje i karantin. Omikron se sastoji od 32 mutacije i pojavio se 11. novembra. Ne znamo kako će korona virus dalje mutirati, ono što možemo pretpostaviti je da će postati blag virus koji će opstati", izjavio je dr Kon.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading