NEMA RAZLOGA ZA OPTIMIZAM Dr Janković o situaciji sa koronom: Traži se krevet više!
Printscreen

Situacija sa Kovid-19 u Nišu je daleko od bilo kakvog razloga za optimizam, iako se stiče utisak blagog olakšanja, rekao je zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

On je za RTS rekao da su u Nišu trenutno 254 kovid pacijenta intubirana i stavljena na respirator kao i da je oko 1.000 ljudi na intenzivnoj nezi.

Janković je istakao da je stanje u kovid bolnici u Kruševcu olakšalo i da je trenutno hospitalizovano oko 300 pacijenata u odnosu na pre tri nedelje kada je bilo 440 pacijenata.

"Situacija u bolnicama na jugu jeste malo lakša, u Nišu smo mi gotovo na maksimalnom broju pacijenata, jedinica intenzivne nege kod nas je uvek puna, bukvalno se traži mesto u krevetima", rekao je Janković.

Zamenik direktora smatra da je realno očekivati da će i ove zime situacija biti slična prethodnoj zimi kada je posle Nove godine treći pik imao izgled dvogrbe kamile, a nakon toga hoš jedan udar krajem februara i onda je mart zaista bio dramatičan.

"Ne verujem da će brojevi pasti do te mere da će opuštanje biti moguće, ja naprotiv mislim da bi možda neki mirniji period koji nam možda sledi, realno je očekivati naredne dve do tri nedelje, iskoristiti za neku bolju strategiju", rekao je Janković.

Istakao je da je u medicini osnovni princip uvek bolje sprečiti nego lečiti i da je jedina mogućnost vakcinacija.

Na pitanje da li je sada strategija primanje treće doze i moguće uvodenje 24-časovnih kovid popusnica, Janković kaže da teoretski jeste, ali da je to mera koja iziskuje jedan društveni konsezus koji nažalost izostaje kod nas.

"Strategija je svakako najbolja da imamo povećanu vakcinaciju, mislim da je ona teško dostižna. Zaštitićemo veliki deo stanovništva trećom, buster dozom. To se nije desilo u Zapadnoj Evropi i oni su na granici jedne frustracije", poručio je Janković.

Napomenuo je da je ova situacija najviše frustrirajuća za zdravstvene radnike koji skoro dve godine rade u izmenjenim uslovima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lala

18.11.2021 15:03

Mislim da bi mnoge ljude interesovalo koliko je migranata do sada preminulo od covida - 19 i koliko ih se nalazi po bolnicama. Ukoliko daj bože nema preminulih i bolesnih medju njima kako to objašnjavate.