NOVI FAJZEROV LEK STIŽE U SRBIJU Ovo je sve što treba da znate o "pakslovidu", leku nakon kojeg niko od ispitanika zaraženih koronom nije umro
EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Vakcinacija i lečenje najsavremenijim lekovima dva su oružja kojima se Srbija bori protiv opakog korona virusa koji iz dana u dan odnosi sve više života. Novu nadu na svetskom nivou budi lek američke kompanije Fajzer, a Srbija je prema navodima ministra zdravlja Zlatibora Lončara stala prva u red da dobije neophodne doze "spasonosnog" leka.

Naime, pre nekoliko dana, ministar Lončar je rekao da je upravo potpisan ugovor sa Fajzerom o distribuciji leka Srbiji, kao i da je naša zemlja treća u svetu koja ga je potpisala, a prva koja će ga imati u upotrebi.

- Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa Fajzerom i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija - rekao je Lončar.

NOVI FAJZEROV LEK STIŽE U SRBIJU Ovo je sve što treba da znate o

Tanjug

 

Lek pre svega treba da prođe kontrolu i odobrenje Američkog regulatora za lekove, a kada bude stigao u Srbiju i Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) koja do sada nije komentarisala novo Fajzerovo sredstvo za borbu protiv korone.

Šta treba da znamo o leku?

Za početak, lek pakslovid, kako navodi kompanija Fajzer, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za čak 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Lek funkcioniše tako što blokira enzim koji je neophodan korona virusu za umnožavanje i samim tim direktno utiče na broj smrtnih ishoda, ali i na hospitalizaciju obolelih od kovida.

NOVI FAJZEROV LEK STIŽE U SRBIJU Ovo je sve što treba da znate o

EPA/LUIS ASCUI

 

Kako se iz kompanije dalje navodi, lek još bolje deluje kada se koristi uz malu dozu drugog antivirusnog leka ritonavir, jer se na taj način u telu duže zadržava.

Fajzer je prekinuo dalja klinička ispitivanja, pošto su prvi rezultati bili i više nego pozitivni, a nadležni u Velikoj Britaniji već su naručili 250.000 doza novog leka.

Kako su izgledala ispitivanja?

Kako navodi kompanija Fajzer, ispitivanja su vršena na 1.219 visokorizničnih pacijenata tek zaraženih korona virusom. Oni su lek dobili tri dana nakon što su im se pojavili simptomi kovida.

Dok je sedam odsto pacijenata koji su dobili placebo ili lažnu pilulu hospitalizovano, broj onih koji su primili pakslovid i završili u bolnici bio je 0,8 odsto.

Još su bolji rezultati kada je u pitanju broj umrlih. Sedam pacijenata koji su dobili placebo su umrli, dok sa druge strane među onima koji su primili Fajzerov lek nije bilo umrlih.

Drugi deo istraživanja odnosio se na primanje leka posle pet dana od razvijanja simptoma. I nakon tog perioda rezltati nisu bili ništa gori.

Naime, 6,7 odsto ispitanika sa koronom koji je primilo placebo bilo je na bolničkom lečenju dok je njih 10 preminulo.

Sa druge strane, samo jedan odsto onih koji su pet dana nakon primanja leka završilo je na bolničkom lečenju, dok umrlih nije bilo.

Vakcina i dalje glavno oružje

Minisatr Lončar je napomenuo da je vakcina, ipak, i dalje primarno oružje u borbi sa virusom.

- Mi se ne borimo za to da dođemo u fazu da se neko razboli pa da bi se lečio već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo - rekao je Lončar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading