STIŽE VAKCINA KOJA ĆE ŠTITITI OD KORONE NEKOLIKO GODINA Davaće se pomoću pumpice, a evo šta kažu stručnjaci
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Cepivo druge generacije najverovatnije će se davati pomoću pumpice, kao kapi za nos, najavio srpski naučnik dr Vladimir Cmiljanović, predvodnik tima u Švajcarskoj koji pravi ovu vakcinu.

Hemičar dr Vladimir Cmiljanović, Srbin koji živi u Švajcarskoj, gde zajedno sa sestrom radi na vakcini druge generacije protiv kovida 19, takozvanoj raketnoj vakcini, uveren je da će ovo cepivo biti završeno sledeće godine i da će štititi od kovida više godina.

- Vakcina druge generacije je u stvari pravi virus, ali u oslabljenom obliku. Postoje dva načina - jedan koji mi koristimo je da smo izbacili proteine kojima se virus reproducira u telu. Kad nema te proteine, on može da uđe u ćeliju, da je zarazi, ali ne može da izađe. Ali čim je ušao u ćeliju, onda se stvaraju takozvane T-ćelije ubice, i to je važno da imate jaku vakcinu koja može nekoliko godina da vas štiti - rekao je Cmiljanović za RTS.

Ponosan na nagradu

Srbija ceni naučnike

Dr Cmiljanović ističe da se ponosi nagradom "Nikola Tesla", koju su mu dodelili Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za dijasporu:

- To mi je jako bitno, mi smo osvojili skoro sve švajcarske nagrade, i ekonomske, i naučne, i medicinske, ali ovo je prva nagrada Srbije, i to je jedan veoma lep gest, priznanje koje nagrađuje naš mukotrpni rad. Time šaljemo lepu sliku o Srbiji, pokazujemo da imamo prave vrednosti, da cenimo naučnike, i to je velika stvar za našu zemlju.

Kaže da će se ta vakcina, najverovatnije, davati pomoću pumpice - neće biti uboda u mišić, već će se koristiti kao kapi za nos. On je najavio da bi klinička ispitivanja trebalo da budu sprovedena u Švajcarskoj i Srbiji sledeće godine, i uveren je da će 2022. biti i završena.

- Mi jako verujemo u tu vakcinu, obećao sam svojoj porodici da ću biti prvi koji će da je uzme. Verujem u našu nauku, verujem u naše naučnike, verujem u svoju sestru, koja vodi sve te studije, tako da imamo mnogo jak internacionalni tim - sa najboljim švajcarskim ekspertima, ali sa srpskim pilotima - ističe dr Cmiljanović, koji je zajedno sa sestrom radio i na novom leku protiv raka koji se uspešno primenjuje i kod nas.

Mirsad Ðerlek

Imunizacijom protiv delta plus soja

Odluka kriznog štaba da kovid propusnice budu obavezne od 20 sati već je uticala na povećano interesovanje za vakcinaciju, izjavio je agencijama državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek. On je dodao da zbog delta plus soja ne bi trebalo dizati paniku, jer je za sada poznato da je ta varijanta tek nešto zaraznija, ali je poručio da upravo vakcinacijom moramo sprečiti da se pojavljuju novi, opasni i smrtonosni mutanti.

- Virus jeste opstao, on je među nama, on nam ubija ljude, ali dajte da mu se suprotstavimo, da se vakcinišemo u što većem broju - apelovao je Ðerlek.

- Prvu generaciju tog leka je otkrio naš profesor Mihael Hol. Prvi lek iz te oblasti se zove "afinitor" ili "everolimus", za hemičare - rapamicin. Taj lek je na tržištu od 2010, a u Srbiji od 2012, i koristi se uspešno za pet različitih vrsta kancera. Onda smo Nataša i ja radili na drugoj generaciji tog leka, koji je još efikasniji i koji je danas na kliničkim istraživanjima - rekao je Cmiljanović i objasnio da je reč o leku koji prodire u mozak, te će moći da pomogne ljudima koji imaju rak mozga ili limfome.

Kliničke studije o ovom leku pokreću se u Srbiji u saradnji sa direktorkom Instituta za onkologiju i radiologiju Danicom Grujičić.

Komentari (0)

Loading