SRAMNO PONAŠANJE RADETA PANIĆA Usledile oštre reakcije, ministar Lončar: Optužujete nekoga za smrt, pa doktor ste pre svega, ovo je prevazišlo svaku meru!
Printscreen

 

Zlatibor Lončar je naveo da je bitno šta je Srbija uradila u borbi sa virusom.

- Nije bitno šta je neko rekao, već šta je uradio. Ja mogu da obećam da ću vas voditi na mesec. Bitno je šta je urađeno, šta su osetili građani Srbije. Retko u kojoj zemlji je na bolničko lečenje primljeno oko 30 procenata kao kod nas. U drugim zemljama je primljeno najviše do 12 procenata pacijenata - rekao je Lončar.

SRAMNO PONAŠANJE RADETA PANIĆA Usledile oštre reakcije, ministar Lončar: Optužujete nekoga za smrt, pa doktor ste pre svega, ovo je prevazišlo svaku meru!

Tanjug

 

Ministar zdravlja je naveo da je Srbija uradila sve ono što je bilo do države da se radi, počevši od vakcina, sistema vakcinacije, lekova, respiratora i bolnica.

- Suština je da se nađemo oko zajedničkih stavova da pomognemo zdravstvenom sistemu i izađemo iz ovoga. Ne smemo da traćimo vreme u prepucavanjima. 

Darija Kisić Tepavčević je navela da je suština ovakvog okupljanja da se reše sve nedorečenosti.

- U ovoj borbi sa virusom smo svi na jednoj strani. Veliki broj zdrasvtvenih radnika je dobio posao. To su krupni koraci koji decenijama unazad nisu napravljeni. Imamo respiratore, vakcine, svaki lek, a iza toga stoji ogroman trud i rad. - rekla je Kisić-Tepavčević.

 

SRAMNO PONAŠANJE RADETA PANIĆA Usledile oštre reakcije, ministar Lončar: Optužujete nekoga za smrt, pa doktor ste pre svega, ovo je prevazišlo svaku meru!

Tanjug

 

Ana Brnabić, premijerka Srbije, istakla je da ovu borbu "krase" protivrečnosti.

- Mi smo sada 21. mesec u pandemiji. Tokom čitave ove borbe čujemo kontradiktorne poruke, kako od SZO, tako i od Kriznog štaba. Ako imate restriktivne mere onda ste Severna Koreja, ako nemate mere onda trebate i tako je već 21. mesec. Ja sam inicirala ovaj dijalog - rekla je Ana Brnabić.

- Sve i uvek je bila lična percepcija šta nam prija i odgovara da kažemo. Pitanje je kako smo mi svi našim činjenjem doprineli do te konfuzije i stepena vakcinajcije i verovanja ili ne verovanja merama. Od prvog dana smo se trudili da sapletemo Krizni štab, pa čak i suludim idejama da on ne postoji. Sa druge strane Vlada Srbije je uz veliku podršku predsednika uradila mnogo. Izgradili smo 3 bolnice. Prvi smo u kontinetlanoj Evropi nabavili vakcine, mi smo jedina zemlja koja ima 5 vakcina na raspolaganju. Omogući slo efikasan sistem za prijavu za vakcinaciju. Pokrenuli smo proizvodnju i punjenje vakcina. Kad smo počeli pandemiju mogli smo da obradimo 500 PCR testova dnevno, danas možemo da obradimo između 20 i 25 hiljada. Nabavljali smo sve lekove i nalazili novac za to. Povećali smo plate medicinskim radnicima, nastavili program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca - istakla je premijerka. 

- Ovakve pandemije društvo može da pobedi samo jedinstveno, nikako podelama - zaključila je ona. 

Građani mnogo više veruju domaćim vakcinama

- Da smo imali kompletno digitalizovano zdravstvo na početku ove pandemije ne bismo imali tolike probleme sa testiranjem na početklu pandemije, na primer. Jako važno, pošto mi delimo mišljenje da će zdravstvo biti jedna od stvari koje će se ticati nacionalne bezbednosti u budućnosti. Investiraćemo u biodiverzitet da bismo bili spremni na ovakve situacije u budućnosti. Stekla sam utisak da naši građani mnogo više veruju domaćim proizvođačima vakcina, i da će proširivanje kapaciteta proizvodnje vakcine značiti puno ka poverenju građana i masovnijem vakcinisanju - rekla je premijerka. 

Odgovor na tvrdnje Radeta Panića

Nakon tvrdnji Radeta Panića da se ministarka Darija Kisić smejala doktoru Radovanoviću, usledio je odgovor.

- Moram da se uključim i prekinem ovo izlaganje, nikada se nisam smejala - naglasila je Kisić.

Prisutni su uputili kritike doktoru Paniću rekavši mu da treba da ga bude sramota.

- Gospodine Paniću, ne znam kako možete bez ijednog dokaza da optužujete nekoga za nečiju smrt, pa doktor ste pre svega. Ja sam šokiran, da je neko ko nije lekar tako nešto izjavio, pa ajde, ali ovo je prevazišlo svaku meru - rekao je ministar Lončar.

Ministar Lončar je u nastavku dodao da neće dozvoliti da padne mrlja na zdravstveni sistem.

- Vi kada izađete iz nemačke ili američke ambasade mislite da ćete postati ministar - zaključio je Lončar.

Ministarka Kisić je izjavila da Panić ne treba svoj položaj ne treba da koristi u političke svrhe.

- Gospodinu Paniću nije prvi put da o meni iznosi neistine. Svaka reč koju izgovorite ne odgovora istine - istakla je Kisić.

Odgovor premijerke Brnabić

Prema rečima premijerke Brnabić, doktor Panić nijednom nije pozvao na vakcinaciju tokom svih svojih javnih pojavljivanja, a doktor je u crvenoj zoni.

- Gospodin Panić je predsednik Sindikata, a koliko je imaju poverenja u njega pokazuju članovi pomenute organizacije. Više puta sam postavila javno pitanje. Zašto mi nekada tokom ove pandemije gledamo samo nereprezentativne predstavnike Sindikata? Zašto tokom ovog dijaloga ne pričamo sa reprezentativnim Sindikatom već samo sa Panićem?

- Gospodin Paniće je uz priložene dokaze, primer licemerja, politikanstva. Vi radite u crvenoj zoni i znate šta je kovid. Vi ste govorili na ekološkom ustanku kada je bilo mnogo zaraženih. Govorili ste na javnom okupljanju, a govor započeli rečima: "Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju". To je jasno kršenje epidemiloških mera. Zatim ste mi u oktobru poslali otvoreno pismo sa zahtevima da treba pooštriti mere. Prošle nedelje ste išli u Mrčajevce na okupljanje, a 9. novembra ste u listu "Danas" tražili zabranu masovnog okupljanja - zaključila je Brnabić.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading