DR KON ZABRINUT: Situacija je katastrofalna, evo šta će biti sa proslavom Nove godine
Alo

Epidemiolog dr Predrag Kon pričao je o brojkama, epidemiji korone i prognozama za datum kada ćemo je konačno ostaviti iza sebe. U oktobru smo u Srbiji imali više od 200.000 novozaraženih, što Kon naziva katastrofom.

- Ovo je prolongirani talas, epidemiološka situacija je katastrofalna i neverovatno je da nemamo odgovor čitave zajednice u smislu shvatanja odgovornosti na ličnom nivou, da svako treba da pomogne i vakciniše se - rekao je on.

Kada su u pitanju prognoze za naredni period, Kon kaže da se situacija prati i da očekuje blagi pad. Mnoge brine Nova godina.

- Jedino što trenutno možemo da damo je procena za narednih 14 dana, ne više od toga. Možemo da očekujemo blagi pad brojki ali je to i dalje katastrofalno visok broj. Korona će trajati i sledeće godine, a šta će biti posle toga, i kada će popustiti, ja to ne znam. Moramo da se vakcinišemo, ko to ne razume, stavlja u opasnost zdravlje čitavog naroda - rekao je epidemiolog.

Postoji prognoza po kojoj ćemo imati više od milion zaraženih za četiri meseca.

- Teško je predvideti, ali virus će cirkulisati, da li će to biti milion ili nešto manje, ne mogu da tvrdim. Dosta ljudi je već bilo zaraženo i steklo je neki imunitet. Značajan procenat stanovništva je i vakcinisan. I zato samo dve nedelje unapred možemo relativno pouzdano da iznosimo procene. mislim da ćemo imati efekat kovid propusnica od 20 časova, iako ne važe 24 sata, ali i malog raspusta za decu - rekao je Kon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading