I KONOBAR MOŽE DA LEGITIMIŠE GOSTE Uredbom Vlade Srbije kovid redari dobili veća ovlašćenja
Alo!/Manasori Josida

To ovlašćenje dobili su na osnovu Vladine Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid-19.

Kovid propusnice primenjuju se u ugostiteljskim objektima već više od dve nedelje, s tim što je od ponedeljka, izmenama i dopunama Vladine uredbe, ovaj dokument obavezan od 20 sati umesto od 22 sata. Takođe, kovid propusnice moraju da imaju nakon 20 sati svi u ugostiteljskim objektima, ali u kockarnicama i kladionicama.

Činjenica je ova protivepidemijska mera proširena i produžena pokrenula je ponovo pitanje da li kovid redari koji su obavezni da kontrolišu kovid propusnice imaju pravo i da legitimišu goste.

To pravo imaju na osnovu člana 13v Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti protiv covid-19.

"Pravno lice ili preduzetnik, odnosno organizator događaja koje pruža usluge iz člana 13a ove uredbe, dužni su preko kovid redara, da identitet nosioca kovid sertifikata proveri uvidom u važeći dokument sa fotografijom (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, indeks i dr.)", piše, između ostalog, u tom članu.Inače, niko od ugostitelja ne zapošljava osobu čija je jedina i isključiva nadležnost da obavlja ulogu kovid redara i provera kovid propusnice odnosno legitimiše hoste.

- Kod mene u klubu kovid redar je član obezbeđena. Kod nekoga je konobar ili menadžer. Ali niko ne plaća posebno osobu da bude kovid redar. Za sada koliko znam poštuju kovid propusnice i gosti i zaposleni u ugostiteljskim objektima – pričaju za “Blic” u jednom od udruženja ugostitelja.Da je kontrola kovid propusnica pojačana pokazuje i podatak koji je izneo pomoćnik ministra zdravlja Goran Stamenković koji je izjavio da su sanitarni inspektori prošle nedelje izvršili 24.000 nadzora ugostiteljskih objekata širom Srbije.

Šta je kovid propusnica

Kovid propusnica je dokaz o vakcinaciji sa dve ili tri doze, preležanoj koroni ili negativnom PCR odnosno antigenskom testu. To je, zapravo, isto što i Digitalni zeleni sertifikat koji su mnogi već koristili za putovanje u inostranstvo minulog leta. Prilikom vakcinacije i svakog testiranja građani na mejl dobijaju digitalni zeleni sertifikat, a mogu ga i sami preuzeti sa portala eUprave.

Za one koji slabije barataju kompjuterom, ili ga nemaju, kovid propusnicu, ako ispunjavaju uslove, mogu dobiti i na šalterima svake pošte, uz pokazan lični dokument. Za one koji se testiraju u za antigenske i PCR testove, iz Vlade naglašavaju da su validni samo oni testovi koji se dobijaju u državnim laboratorijama.

- Već su se ugostitelji organizovali, prihvatili svoje obaveze, i već je dosta vlasnika objekata zajedno sa zaposlenima otišlo na vakcinaciju. Time pokazuju odgovornost i svest prema svemu što nas ovih dana muči i zbog čega su inspektori danonoćno na terenu - rekao je Stamenković.

On je dodao da je danonoćno na terenu oko sto sanitarnih inspektora, a da je svoj doprinos dala i komunalna milicija.

- Po nalogu ministra zdravlja i radne grupe za koordinaciju, nema tolerancije prema prekršiocima i svi inspektori su svesni svoje odgovornosti da moraju da izreknu mere i to već rade prethodnih dana - rekao je Stamenković.

Pomoćnik ministra dodao je da je uglavnom zabelažan nemar kovid redara, te da je 18 ugostitelja kažnjeno maksimalnim kaznama, najviše u Novom Sadu, Somboru, Beogradu, Nišu, Valjevu i Šapcu, gde su inspektori pokazali da su svesni svoje odgovornosti.

Inače, kazna zbog nepoštovanja kovid propusnica za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, kovid redara 30.000 i za gosta objekta 5.000 dinara. Stamenković je potvrdio da po uredbi vlade i kovid redar može da traži ličnu kartu građanima, kao i inspektori da provere sertifikate i ponovio da to nisu potvrde o vakcinaciji već sertifikati koji sadrže sve potrebne podatke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Kimi

09.11.2021 22:08

Legtimisanje gradjana moze da izvrsi sluzbeno lice,a ne neko koga gazda restorana odredi Sta na ovu uredbu kaze zastitnik gradjana

mirko

09.11.2021 22:25

treba ugostitelji da traze da kazna za gosta bude 100000 koji ne postuje mere a ne samo da oni budu predmet kazne, to bi i njima olaksalo kontrolu pa bi mogli da se posvete svom pozivu