U "MIŠOVIĆU" 13 ZARAŽENIH TRUDNICA I PORODILJA Dr Mihajlović: Neke su u teškom stanju, nijedna nije vakcinisana
Printscreen

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", u kojem se od početka epidemije hospitalizuje najviše trudnica i porodilja zaraženih kovidom 19, trenutno se nalazi 13 trudnica i porodilja, među kojima ima onih i koje su teškog opšteg stanja, izjavila je za Telegraf.rs načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo u ovoj ustanovi dr Slađana Mihajlović.

Ona ističe da trudnice koje su hospitalizovane kod njih nisu vakcinisane i zato apeluje na sve da to učine i to u bilo kom periodu trudnoće.

Pre par dana iz ove ustanove je stigla vest da su dve trudnice od 23 i 28 godina, zbog teškog stanja, morale na prevremeni carski rez.

- Među pacijentkinjama koje su kod nas ima i onih koje su teškog opšteg stanja. Protokol se poštuje i one dobijaju terapiju. Što se tiče pacijentkinja kod kojih smo hitno radili carske rezove, to su pacijentkinje sa težim oblikom upale pluća. Završavanje trudnoće je bilo neophodno da bi bebe bile dobro, ali primarno zbog lošeg stanja pacijentkinja - objašnjava dr Mihajlović.

Ona objašnjava da je trijažno mesto nije ova ustanova već kovid ambulante i infektivna klinika a u zavisnosti od razloga za hospitalizaciju.

- Trudnice koje su hospitalizovane trenutno u KBC "Dr Dragiša Misović" nisu bile vakcinisane.

Preporuka je da se pacijentkinje trudnice i porodilje vakcinišu. Objavljene studije upućuju da vakcinaciju mogu obaviti u bilo kom periodi trudnoće ili nakon porođaja.

Zbog teže kliničke slike i velikog broja zaraženih trudnica apelujemo da se trudnice zaštite, da poštuju protivepidemijske mere i da se vakcinišu - istakla je dr Mihajlović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading