Decu sa teškim bolestima treba HITNO vakcinisati!
EPA/ Fazry Ismail

– Vakcinacija, dece i odraslih je pitanje koje zahteva ozbiljne razgovore.

Nismo zadovoljni odzivom odraslih građana na vakcinaciju gde se približavamo procentu od 60 odsto vakcinisanih. Ovi procenti utiču na svest roditelja koji odlučuju da li će njihova deca biti vakcinisana. Moramo stalno i stručno da razgovaramo o ovoj temi, kako bismo doprineli većem procentu vakcinisane dece – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik  je naglasio da nema dilemu oko toga da li je potrebna vakcinacija dece.

– Posebno se deca sa teškim bolestima moraju odmah vakcinisati, prema preporukama lekara. Kliničke studije su rađene u svetu. Gledao sam niz analiza koje su rađene u Americi gde je situacija među lekarima mnogo bolja nego kod nas, jasan je zaključak da su vakcine bezbedne i za decu – objasnio je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da su medicina i farmakologija zasnovane na kliničkim studijama, a to znači da svaki lek mora da prođe kroz određene faze i podfaze kliničkih ispitivanja.

– Iz kliničkih studija slede zaključci da li postoje određena neželjena dejstva.

Smatram da nema razloga da se u 21. veku ne veruje u medicinu s obzirom na to koliko doprinosi lečenju i spašavanju života – rekao je prvi čovek prestonice.

Radojičić je istakao da je sistem lečenja zasnovan na poverenju u lekara.

– Lekari bi trebalo da lečenje i poverenje kod pacijenata grade na naučnim znanjima, i dodao bih da su nevakcinisani lekari većinom upravo oni koji ne prate stručnu literaturu i ne čitaju. Dobar lekar mora mesečno pročitati bar deset odsto stručne literature koja se trenutno objavljuje u njegovoj oblasti–objasnio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Beograda je istakao da je opsežna anketa u Americi pokazala da 75 odsto lekara koji se bave vakcinacijom, smatra da će u skorijoj budućnosti vakcinacija protiv virusa korona biti obavezna.

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji određenih grupa ljudi, gradonačelnik je istakao da su u situacijama prinude građana na vakcinaciju mogući i negativni kontraefekti, smatrajući da prinuda izaziva suprotne reakcije od željenih,.

Gradonačelnik je još jednom podsetio:

- Borba protiv korona virusa obuhvata nošenje maski, pranje ruku, socijalnu distancu i vakcinaciju. Nećemo pobediti ovaj virus poštovanjem samo jedne od ovih mera. Svakako najvažnija vakcinacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading