BUSTER NIJE ISTO ŠTO I TREĆA DOZA Dr Marković Denić otkriva u čemu je razlika i koju vakcinu izabrati
Printscreen

Prof. dr Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, kaže za RTS da za sada nema podataka o tome koji je profil nevakcinisanih ljudi i napominje da je buster doza vakcine ona koja se daje posle šest meseci, a da je treća doza ona koju primaju osobe sa oslabljenim imunitetom, najmanje 28 dana nakon date druge doze cepiva.

Ljiljana Marković Denić je istakla da je Nacionalni stručni komitet formiran pre dosta godina, a sada je dobio puni značaj s ovom pandemijom.

- To je jedno nezavisno telo sastavljeno od eksperata iz raznih oblasti. Pratimo literaturu i na osnovu najboljih dokaza iz literature dajemo preporuku Vladi za razne aspekte imunizacije, u ovom slučaju za kovid - ističe Marković Denićeva.

Navodi da su u ponedeljak popodne SZO i EMA rekle da je buster doza ona koja se daje posle šest do osam meseci od druge doze, a dodatna doza, u okviru primo vakcinacije, za osobe koje imaju oslabljeni imunitet, oni bi u okviru primarne vakcinacije, sa najmanje 28 dana posle druge doze primili i treću dozu.

Napominje da se starija generacija dobrim delom vakcinisala i da sada treba podstaći mlađe generacije.

- Približiti im stavove stručnjaka, to može da ih ohrabri da prime vakcinu - kaže Marković Denićeva.

Za sada, kaže, nema podataka o tome ko su oni koji se nisu vakcinisali.

- Znamo da je mnogo manji procenat vakcinisanih mladih osoba. A naši studenti na Medicinskom fakultetu su u jako velikom procentu vakcinisani. Oni prošle godine nisu imali nastavu, a shvatili su da ne mogu da budu lekari ako nemaju direktnu vežbu. To im je motiv da mogu da priđu pacijentu i da ga zaštite - kaže epidemiološkinja.

Kolektivni imunitet je, ukazuje, pitanje koje postoji sto i nešto godina.

- Nemamo baš tačne podatke za kovid, ali verovatno je 70 ili 80 odsto vakcinacije potrebno da bismo to dostigli - dodaje Marković Denićeva.

Prema njenim rečima, Nacionalni stručni komitet je preporučio da buster doza bude ista kao i prethodne dve.

- Ostavljeno je da ako neko želi može da primi neku drugu vakcinu - zaključila je Marković Denićeva.

 

Komentari (0)

Loading