DVE NEDELJE DOVOLJNE DA ZAVRŠITE NA RESPIRATORU Dr Stefanović o delta soju: Ništa ne možemo da uradimo za nevakcinisane!
EPA

Pacijenti koji nisu vakcinisani protiv korona virusa razviće tešku kliničku sliku za samo nedelju dana, i u nedelji nakon toga moraće na respirator. Nikakva terapija ne pomaže onima koji nisu primili vakcinu, i umiru - toga nije bilo u prethodnim sojevima.

- Delta soj je potentniji od prethodnih i davao nam je 15 dana inkubacije, a potom 15 dana lakše kliničke slike, ali sada je taj period prepolovljen - navodi dr Vladanka Stefanović, anesteziolog iz KBC "Zvezdara".

- Jednostavno ništa ne možemo da uradimo za pacijente koji su nevakcinisani, uglavnom muškarci, a pritom imaju dijabetes, povišen pritisak, gojazni su ili stariji, ili imaju neko maligno ili autoimuno oboljenje - rekla je ona.

Na respiratorima krcate bolnice nalazi se 50 pacijenata, među kojima su i mlađi od 30 godina. Čak 90 odsto mladih na intenzivnoj nezi nisu vakcinisani. Gojaznih je najviše, umro je čovek od 36 godina koji je imao 170 kilograma.

Maske, distanca, higijena i vakcina jedina su zaštita. Bez nje, kao da imate loše napravljenu kuću - srušiće se.

- Udariće uragan i odneće je, a ako je kuća solidno napravljena, unutra nikome ništa ne fali. Virus prodire u ćelije ako nemate antitela, i kada uđe niko više ne može da ga zaustavi. A mogli ste ispred te ćelije da stavite branu - navodi dr Stefanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading