BABINE NAPRAVILE HAOS Lekari apeluju, bolnice su odjednom prepune
Alo/ Nenad Vujanović

 

Da koronavirus pogađa apsolutno sve, primer su zaražene bebe stare samo nekoliko dana, a koje su zbog visoke temperature prethodnih dana primljene na lečenje u KBC "Dr Dragiša Mišović”.

Načelnica Dečjeg odeljenja u ovoj bolnici dr Olivera Ostojić kaže za Objektiv da je kovid-19 nepredvidiva infekcija, ali da su roditelji glavni krivci što su im se novorođenčad zarazila, jer nisu ispoštovali babine.

- U vreme naših baka, dok beba ne napuni 40 dana, niko nije ni smeo da se usudi da pita da dođe da je vidi. To je jednostavno takav red iz zdravstvenih i higijenskih razloga. Ove bebe koje leže kod nas izašle su iz porodilišta zdrave i čiste. Apsolutno nikako drugačije nisu mogle da se zaraze osim preko majke koja je primala goste odmah po dolasku kući - kaže dr Ostojić.

JEDINI SIMPTOM TEMPERATURA

Načelnica Dečjeg odeljenja navodi da su bebe dobrog opšteg zdravstvenog stanja i da nijedna od njih nije životno ugrožena.

– One se nalaze na odeljenju samo zato što su pozitivne na kovid-19. Jedini simptom koji imaju je visoka temperatura. Zbrinjavaju se po neonatološkom protokolu i uključuju im se potrebne terapije. To je jedna osetljiva grupa dece, na koju mora da se obrati velika pažnja, s obzirom na to da među njima ima i novorođenčadi, odnosno beba starosti od deset, petnaest i dvadeset tri dana, a neke su navršile mesec dana. Za sada ne razvijaju upalu pluća, odmah po dolasku dobiju kompletnu terapiju i svaki dan se prate njihovi laboratorijski nalazi – ističe dr Ostojić.

Zbog sve češćeg zaražavanja beba, naša sagovornica napominje da bi porodilje trebalo da budu edukovane o zbrinjavanju beba po izlasku iz porodilišta.

- Nažalost, živimo sa koronavirusom godinu i po dana, jednostavno, majke treba da znaju kako moraju da se ponašaju kada dovedu novorođenče kući. Kod bebe u sobu mora se ulaziti sa maskom, a higijena ruku se podrazumeva - kaže dr Ostojić.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading