PUKOVNIK DR UDOVIČIĆ UPOZORIO GRAĐANE Nevakcinisani mogu iznenada da umru i šest meseci posle kovida
Alo

- Mladi nevakcinisani koji prebole koronu s blažim oblikom ne smeju biti sigurni da u postkovid periodu neće imati neke od ozbiljnijih komplikacija. Virus definitivno ostavlja trajne posledice, posebno na krvnim sudovima, a ne postoji dijagnostika koja može da vidi sva oštećenja. I to će im sigurno promeniti kvalitet života, a otuda i iznenadne smrti kod pacijenta koji su, recimo, preboleli koronu u poslednjih šest meseci ili godinu dana - kaže anesteziolog, pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice "Karaburma".

Dr Udovičić objašnjava da je vakcina protiv korona virusa kao pancir u vojsci.

- Kad ste na frontu, pancir će vas sigurno zaštititi i od metka i od gelera. I ako idete na metak, bolje da idete s pancirom. A ako idete na virus, bolje da idete sa antitelima koja će vakcina stvoriti. Jer nikad ne znate kako možete proći i s koronom i u postkovidu - objašnjava komandant kovid bolnice.

Prema njegovim rečima, jedinica intenzivne nege u bolnici "Karaburma" je maksimalno popunjena, prenose domaći mediji. Poslednjih dana u bolnicu dolaze ljudi sa izuzetno teškom kliničkom slikom, znatno težom nego u dosadašnjim talasima.

- Oni imaju izrazitu hipoksemiju, tj. manjak kiseonika. Praktično odmah s vrata zahtevaju visoke protoke kiseonika. Visoki protoci kiseonika podrazumevaju između 10 i 15 litara kiseonika, a sve više od 15 litara moramo da premestimo u poluintenzivnu i intenzivnu i oni zahtevaju ili "haj flou", ili neki od neinvazivnih oblika ventilacije. Takvih je trenutno oko 20, a kako nemamo 20 kreveta u intenzivnoj, smeštamo ih blizu intenzivne i onda gledamo ko je najlakši u intenzivnoj da ga izmestimo. Ti pacijenti imaju obostrane pneumonije s teškim oštećenjem pluća - kaže dr Udovičić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading