POSTOJI SAMO JEDAN USLOV ZA PUTOVANJA Širi se lista država u kojima je građanima Srbije zabranjen ulazak
EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Treća doza vakcina protiv koronavirusa biće jedna od ključnih uslova za buduća putovanja naših građana u inostranstvo!

Mnoge zemlje, među kojima je i Grčka, ozbiljno razmatraju da uskoro ograniče ulazak u zemlju svima kojima je od vakcinacije sa dve doze prošlo 270 dana ili devet meseci. Kako prenose grčki mediji, svetske studije pokazuju da mnogima opada nivo zaštite od vakcina posle devet meseci. Zato će za buduća putovanja u inostranstvo biti neophodna treća doza.

Nova pravila

Hrvatska je među prvim zemljama koja je državljanima Srbije zabranila ulazak ako je od druge doze vakcine prošlo više od 270 dana. Tako da oni koji su se vakcinisali u januaru ili februaru ove godine već ne mogu da putuju ako nisu primili treću dozu.

Nema srpskih turista

U Asocijaciji turističkih agencija "Juta" kažu da više nemaju zainteresovanih turista za letovanje u Bugarskoj.

– Za ovu destinaciju je prošla sezona, tako da se niko nije javio agencijama da bi letovao tamo – kratko je rekao Aleksandar Seničić, direktor "Jute".

Od juče građani Srbije više ne mogu da putuju u Bugarsku iako su vakcinisani ili imaju PCR test! Odluku je donela Vlada Bugarske zbog sve većeg broja zaraženih u našoj zemlji. Kako je saopšteno u Sofiji, državljani Srbije mogu da koriste Bugarsku jedino u tranzitu, i to bez zadržavanja, ako putuju dalje za Grčku ili Tursku.

I mnoge druge zemlje razmatraju ili totalnu zabranu ulaska za državljane Srbije ili pooštravanje kriterijuma. Nemačka našim građanima zabranjuje ulazak ako su vakcinisani kineskom "sinofarm" i ruskom "sputnjik V" vakcinom. U tu zemlju ne mogu da uđu ni oni koju su kao treću dozu posle kineske i ruske vakcine primili "fajzer" ili "astra zeneku".

Uslovi se menjaju

Da se uslovi za ulazak u evropske zemlje često menjaju, potvrđuje i preporuka na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, koje savetuje građanima da se detaljno informišu pre nego što krenu na putovanje.

– Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, te stoga savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu – kažu u ovom ministarstvu, prenosi Informer.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading