U NAJBOLJIM GODINAMA SE BORE ZA ŽIVOT Kovid ambulante prepune, pacijenti uglavnom mladi nevakcinisani
Tanjug

I tokom vikenda u kovid ambulantama u Srbiji satima se čekao red za pregled, a kako za Objektiv navodi direktor KBC Zemun prof. dr Dragoš Stojanović, u trijažnoj ambulanti ove zdravstvene ustanove opet se vide prizori kojih su se njegove kolege i on pribojavali.

– Za sada KBC Zemun radi kao trijažni centar, ali ako se nastavi ovakav trend zaražavanja i punjenja bolnica pacijentima, sigurno je da ćemo i mi preći u crvenu zonu. Zasada uigrano, kao i u prethodnim talasima vršimo trijažu – navodi Stojanović.

VAKCINISANI U MANJINI

Prema rečima našeg sagovornika, zbog tegoba tipičnih za kovid-19 javljaju se pacijenti svih životnih dobi, ali ipak je moguće napraviti profil onih koji se najviše zaražavaju u ovom novom, četvrtom talasu koronavirusa.

– Najviše nam se javljaju pacijenti srednje životne dobi, koji nisu vakcinisani. Naravno, ima i onih koji su pelcovani, a zakačili su virus, ali mnogo manje u odnosu na one koji nisu primili niti jednu dozu cepiva – kaže Stojanović.

NAKON KONTAKTA SA ZARAŽENIM, IDITE U IZOLACIJU

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava da građani ne treba da imaju nedoumicu šta da rade ukoliko neko u njihovoj blizini ima kovid-19.

– Imamo situaciju da su ljudi bili u kontaktu u svojoj porodici, na radnom mestu, sa svojim prijateljima, sa nekim ko je bolestan, ko je pozitivan… Tada je predviđeno da budete deset dana u kućnoj izolaciji. Da li se neko toga pridržava? Ne. To nije navika našeg stanovništva, da poštuje mere – kaže Tiodorović.

PRIDRŽAVAJTE SE MERA

Dr Tiodorović navodi da aktuelne mere uređuju sve – od ulaska u zemlju do funkcionisanja unutar zemlje i prevencije, ali da je očigledno da se one ne poštuju.

– Nije adekvatno porediti broj obolelih sa prošlogodišnjim podacima. Tada nismo imali vakcinu na raspolaganju, jednu meru koja svuda u svetu, pa i kod nas, jedina može zaustaviti ovu pošast, ili da ovu epidemiju makar kontrolišemo. Ja pozivam na vakcinaciju još jednom – kazao je Tiodorović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading