ČETVRTI TALAS Potpuno se promenila struktura hospitalizovanih pacijenata sa koronavirusom:Mladi zamenili stare u bolnicima
Alo

Ono što posebno zabrinjava jeste da je sve više mlađih sa ozbiljnom formom bolesti i da su, praktično, mladi u ovom talasu u bolnicama zamenili stare.

Za to su, kažu stručnjaci, dva glavna razloga: mladi su u malom procentu vakcinisani, za razliku od starije populacije, a kada se razbole, javljaju se lekarima dosta kasno, tek kada se simptomi razviju i sa obostranim upalama pluća, jer misle da će sve proći samo od sebe.

Brojke rastu

Da koronavirus, nažalost, pogađa sve mlađe ljude, pokazuje i primer Kragujevca, gde su zbog velikog broja zaraženih đaka škole morale da pređu na kombinovani model nastave. Kako je objavljeno, gradski štab zbog toga razmatra i ponovno uvođenje vanrednog stanja.

- U ovom trenutku ima više od 120 zaraženih učenika - rekao je Goran Joksimović, rukovodilac školske uprave u tom gradu. 

Kovid-19 odneo je širom Srbije i nekoliko mladih života. Tako je umro mladić od 22 godine sa juga Srbije, koji nije imao nijednu pridruženu bolest. U Vojvodini je preminuo 32-godišnjak, baš kao i u Beogradu. U kruševackoj bolnici umrla je trudnica (31) iz Vlasotinca. Generalno, u ovom talasu su mnogo ugroženiji mlađi muškarci i prema nezvaničnim podacima njih je među hospitalizovanima više od 70 odsto.

Kako je rekla dr Tatjana Vukičević Adžić, potvrđujući da je u toj bolnici deset puta više intubiranih pacijenata nego 1. avgusta, kod njih se leči najviše mladih muškaraca između 20 i 30 godina, te muškaraca starih između 40 i 50 godina.

Prema rečima virusologa prof. dr Tatjane Jovanović sa Medicinskog fakulteta, mladi često veoma neozbiljno shvataju kovid-19.

- U ovom talasu više obolevaju mladi zato što nisu vakcinisani i zbog toga što ignorišu postojanje virusa - rekla je Jovanovićeva.

I u Studentskoj poliklinici u Beogradu kažu da je broj mladih koji su zaraženi dramatično porastao.

- U prva tri dana septembra zabeleženo je pozitivnih i testiranih na kovid koliko za ceo jul, a primetan je i skok broja pregleda kojih je sada već u prvoj smeni oko 80 - kaže doktorka Marijana Pešić, uz napomenu da je najveći broj pozitivnih na testovima nevakcinisan.

Trijažni centar

Dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, za Alo! kaže da je logično što je veći broj mlađih u bolnicama, jer su oni manje vakcinisani.

ČETVRTI TALAS Potpuno se promenila struktura hospitalizovanih pacijenata sa koronavirusom:Mladi zamenili stare u bolnicima

Alo

 

 

- Mi smo od ponedeljka ponovo delimično kovid trijažni centar. U našu ambulantu dolaze i mladi i stari. U kom pravcu će sve ići, videćemo - ističe doktorka.

Pacijenti na respiratoru

5. 8.     7

10. 8.    15

15. 8.    25

20. 8.    28

25. 8.    44

30. 8.    83

5. 9.     93

6. 9.     108

7. 9.     110

8. 9.     121

Letovanja, žurke, koncerti...

Na osnovu podataka koje mlađi pacijenti daju lekarima po prijemu u bolnicu, oni se najviše zaražavaju na tri mesta. Koronu najviše donose po povratku sa letovanja, što će se malo prorediti jer je sezona na izmaku, kao i sa većih okupljanja (festivali, koncerti...), ali i privatnih žurki.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading