MERENJE ANTITELA VAM NIŠTA NE VREDI Kako se bira treća doza vakcine objasnila profesorka Medicinskog fakulteta
TV PRVA/SCREENSHOT

Profesorka farmakologije i kliničke farmakologije Medicinskog fakulteta u Beogradu, Ljiljana Gojković Bukarica, govorila je u Jutarnjem programu o trećoj dozi vakcine protiv korone i merenju antitela.

Profesorka, koja je prethodno detaljno objasnila sve o jačanju imuniteta i uzimanju suplemenata, rekla je da nije merila antitela niti to planira da čini, a onda precizirala i zbog čega.

"Ja sam vakcinisana i nikada nisam proverila antitela, to su polovične informacije, nema smisla suštinski proveravati antitela. Stvara se posle vakcinacije pet vrsta imunog odgovora, a mi imamo mogućnost da izmerimo samo jednu vrstu. Što se tiče kineske vakcine, možemo izmeriti dve vrste antitela, ali to nije dovoljno. Nema naučnog odgovora na pitanje koji broj antitela je dovoljan da se ne bismo inficirali", rekla je ona.

Profesorka je podvukla da ova informacija neće biti ni od kakve pomoći bez ostalih, koje svakako ne možemo da dobijemo osim ako nemamo pristup laboratoriji i vrlo detaljnim analizama, koje se ne rade baš svakog dana.

"Neće vam mnogo to pomoći, ni visok nivo samih antitela nam ne znači ništa jer nemamo uvid u drugi deo imunog sistema. Nemate način da znate da li je imuni sistem 'zapamtio' kada bi trebalo da krene u reakciju. Ne može broj antitela da bude odluka da li ćete primiti treću dozu, nauka je do sada za Fajzer i Sinofarm pokazala da imuni odgovor slabi posle šest meseci, naročito kod starijih od 65 godina", rekla je ona.

Da li bi trebalo mešati vakcine, kao što kažu stručnjaci?

"To nije nešto što se odlučuje na osnovu intuicije ili osećaja, nikako. Postoji i individualni faktor, vašeg imunog sistema, kako će on odgovoriti. Ne treba eksperimentisati, niti meriti antitela, može se očekivati revakcinacija trećom dozom naročito kod starijih", rekla je ona.

Komentari (1)

Loading
Vladimir

07.09.2021 15:45

Bez vakcinacije cele nacije nema nam spasa