DANAS JE TAJ DAN Otvorila se kovid bolnica u Novom Sadu!
Foto: Youtube/Printscreen

 Kovid bolnica u Novom Sadu, treća u Srbiji, posle Batajnice i Kruševca, otvorena je danas, četiri meseca posle početka izgradnje.

Bolnica će od sutra primati pacijente obolele od korona virusa.

Otvaranju kovid bolnice prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da su opremljenost i nega koja će moći da se pruži pacijentima na maksimalnom nivou, i da ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, a zdravstveni sistem da pruži pacijentima da bi se sačuvali njihovi životi i zdravlje.

"Ova bolnica u Novom Sadu služiće na čast svim Novosađanima i dokle god traje epidemija korona virusa, ovde će se lečiti u najboljim mogućim uslovima svi žitelji tog grada", poručila je premijerka Brnabić, podsetivši da je otvaranjem bolnice u Novom Sadu u rad puštena i treća kovid bolnica u zemlji u toku epidemija koronavirusa.

Brnabić je navela da je izgradnjom kovid bolnice Novi Sad dobio važnu stvar - ta ustanova biće Opšta bolnca kada prođe epidemija korona virusa.

"O Opštoj bolnici u Novom Sadu se dugo pričalo, decenijama sanjalo, Novi Sad je u tom smislu bio zaboravljen, jer je imao Klinički centar Vojvodine, što je pogrešno. To bi bilo kao kada biste u Beogradu rekli da ne treba da postoji nijedna druga bolnica, jer Beograd ima KC Srbije", poručila je premijerka.

Brnabić je istakla i da će Novosađani imati velelepnu bolnicu kada epidmeija prođe.

"Korona će proći, koliko brzo zavisi samo od nas, ali od svih nas, od kolektivnog imuniteta društva, koji ne možemo da steknemo bez vakcinacija", rekla je Brnabić i još jednom apelovala na sve da se vakcinišu.

Ona je dodala da zahvaljujući kovid bolnicama ostatak zdravstvenog sistema može da funkcioniše normalno, što, prema njenoj oceni, nisu obezbedlie ni mnogo bogatije zemlje.

"Zahvaljujući ovim bolnicama, primili smo brojne mlade zdravstvene radnike i lekare na specijalizaciji. Medicinske sestre i tehničari, kao i mnogi drugi su dobili posao zahvaljujući ovoj bolnici.", poručila je predsednica Vlade.

Brnabić je navela i da je u poslednjih 10 godina prosek plata medicinskih sestara i tehničara podignut sa 30.000 dinara na bezmalo 57.000 dinara, kao i da su u istom periodu plate lekara na specijalizaciji povećane za 70 odsto, i sada su im primanja oko 111.000 dinara.

Podsetivši da samo plate nisu dovoljne, već da su bitni bolji uslovi rada, Brnabić je ocenila da će i uslovi biti znatno bolji, najavivši još jedno povećanje plata za zdravstvene radnike od naredne godine.

Takva primanja će privući brojne zdravstvene radnike koji su napustili Srbiju, ali i motivisati sve one koji trenutno rade u zemlji da ne idu u inostranstvo, dodala je Brnabić.

Otvaranju kovid bolnice prisustvuju i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kovid bolnica na novosadskom Mišeluku prostire se na 19.500 kvadrata, imaće 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine.

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

U izgradnju bolnice investirano je 3,9 milijardi dinara, i oko 17 miliona u opremu, rekla je premijerka Brnabić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading