KRIZNI ŠTAB SAOPŠTIO ODLUKU O NOVIM MERAMA Nismo iskoristili naše glavno oružje! (VIDEO)
Alo

Na sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 raspravljalo se o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Sednica Kriznog štaba počela je nešto posle 16 časova, a na njoj je bilo reči o trenutnoj epidemijskoj situaciji, početku školske godine, kao i povećanju stepena vakcinacije.

KRIZNI ŠTAB SAOPŠTIO ODLUKU O NOVIM MERAMA Nismo iskoristili naše glavno oružje! (VIDEO)

Alo

 

Poseban deo sednice bio je posvećen mogućem uvođenju kovid propusnica.

Školska godina

Ministar obrazovanja Branko Ružić saopštio je da više neće biti razdvajanja učenika, ako i da će časovi trajati 45 minuta.

- U narednom periodu će se pratitiprimena mera u školama i na nedeljnom nivou će se donositi odluke o vidu nastave na nivou lokalnih samouprava. Škola će se odvijati po tri modela čija primena će zavisiti od podataka o broju zaraženih, ali i primene mera. Prvi model je neposredni: Učenici sede zajedno i nose maske kad govore, vakcinisani nastavnici stavljaju maske kada priđu učenicima na 1,5 metara. Drugi model je kombinovani: Deca se dele u grupe tamo gde su odeljenja sa velikim brojem učenika. Treći model je onlajn nastava za najugroženije sredine: Odlazak na časove po 30 minuta i smenjivanje učenika - saopštio je Ružić.

KRIZNI ŠTAB SAOPŠTIO ODLUKU O NOVIM MERAMA Nismo iskoristili naše glavno oružje! (VIDEO)

Alo

 

Ministar je dodao da će svaka lokalna samouprava biti označena kao crvena, žuta ili zelena, u zavisnosti od situacije.

- U slučaju da se jedno dete razboli, sva deca počinju da nose maske, a zaraženo dete se izdvaja. Ukoliko bude više zaraženih, sva deca idu na deset dana na onlajn nastavu - kaže Ružić.

On je pozvao građane Srbije da pristupe procesu vakcinacije i posebno apelovao na zaposlene u obrazovnom sektoru.

Predrag Kon

Kon je istakao da je najvažnija tema sednice početak školske godine.

- Epidemiološka situacija nije nam baš naklonjena jer se početak školske godine poklapa sa velikim stepenom zaražavanja. Važno je da su nastavnici što više vakcinisani, da se nose maske i da deca dolaze u školu. Za maske je definisano kad se nose ili skidaju, ali ponovo ističem važnost maski - kaže Kon.

KRIZNI ŠTAB SAOPŠTIO ODLUKU O NOVIM MERAMA Nismo iskoristili naše glavno oružje! (VIDEO)

Alo

 

On je istakao da građani nisu u dovoljnoj meri iskoristili vakcine kao glavno oružje protiv korona virusa.

- Danas se nije odlučivalo o temi kovid propusnica ili obaveznoj vakcinaciji. Početak školske godine je bio glavna tema. Krizni štab čvrsto stoji na poziciji da zdravstveni radnici koji rade sa pacijentima treba da budu vakcinisani - istakao je Kon.

Vakcinacija dece

Članovi Kriznog štaba pozvali su roditelje da vakcinišu decu.

Oni su naveli da Krizni štab u skladu sa preporukama svih relevantnih svetskih institucija i stručnjaka smatraju da je potrebno vakcinisati svu decu stariju od 12 godina.

Vakcinisani u obrazovanju

Ministar Ružić je, odgovarajući na pitanja novinara, naveo da je oko 4.000 dece iznad 12 godina vakcinisano.

On kaže da je broj radnika u sektoru obrazovanja koji su vakcinisani ili su preležali korona virus ohrabrujući, ali da poziv na dalju vakcinaciju ostaje.

Treća doza i proboj imuniteta

Doktor Kon je naveo da se treća doza u Izraelu i UAE pokazala kao efikasna.

- U tim zemljama, naročito u Izraelu je došlo do proboja imuniteta. To je pojava koja nastaje kada virus cirkuliše u velikoj meri. Međutim, u Izraelu se već vidi pad brojki nakon treće doze - rekao je Kon.

Nove mere

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je u ponedeljak za RTS da će se na sednici Kriznog štaba odlučivati o novim merama, ali nije precizirao o čemu će se tačno razgovarati.

Istakao je da će Krizni štab sigurno doneti nove mere jer sa, kako kaže, postojećim stanjem i postojećim merama ne može čekati septembar.

Obavezna vakcinacija

Lekari moraju da vode primerom, to je deo njihove odgovornosti i smatram da 100 odsto zdravstvenih radnika treba da bude vakcinisano protiv kovida, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na TV Prva rekla da će jedna od tema na današnjoj sednici Kriznog štaba biti i obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

- Imamo 66 odsto zdravstvenih radnika koji su vakcinisani, ogroman broj njih nije. Osnovna odgovornost je da se vakcinišu. Ako možemo, ja bih išla na obaveznu vakcinaciju za njih - rekla je Brnabić.

Kaže, izgovori da se ne vakcinišemo se uvek mogu tražiti, ali, poručuje da treba verovati lekarima i nauci.

Brnabić je istakla da je izuzetno važna i vakcinacija mladih, kojih je u Srbiji vakcinisano tek oko 20 odsto.

Kako je navela, izričito je protiv mera zatvaranja, jer, smatra da svi moraju da nauče da žive sa virusom.

Premijerka je naglasila i da je značajno da se do kraja godine otvori Centar za sekvenciranje genoma i boinformatiku za praćenje mutacija virusa, u šta je uloženo pet miliona evra.

- To će biti stvar nacionalne bezbednosti - naglasila je Brnabić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
vi sve znate

24.08.2021 16:52

Blago vama.Znate za dramu iza zatvorenih vrata.Svašta, po običaju.

Vladimir

24.08.2021 17:16

Sramota treba sve one lekare koji se nisu vakcinidali.Treba ih naterati cak i zabrana rada i oduzkmanje licence.Drugo sta se ceka sa pojacavanjem mera jer svet nas je neodgovoran i onda ih treba naterati da se vakcinisu i zabraniti njihovo kretanje.Eno na Novom Zelandu niko ne moze iz kuce da izadje.yTo se radi o zastiti stanovnistva a ne da se pita dali su mere demokratske.

el doktor

24.08.2021 18:54

@Vladimir - Vidi se da si Pametan..... Svaka čast...!!!

Rokaj se

24.08.2021 21:56

@Vladimir - koliko god hoćeš budalo, ti sam hoćeš, mi ne možemo da dočekamo, a mi ćemo sami odlučivati za sebe.

Vladimir

24.08.2021 20:44

Obaveza kako lekara tako i prosvetnih radnika je se svi moraju vakcinisati.Ako oni ne zele da zastite sebe pa i druge ne treba im dati da rade sa ljudima TO MORA BITI OBAVEZA.

Rade

06.10.2021 18:50

Zatvorite skupove svadbe punolestva ja znam ukragujevcuiokoolinijenaskupovima obolelo40posto ljudi aumrlobar10 posto sta ste avalili samo na decu malo lupite glavom