KORONA PRESEK Novi skok korona brojki
Alo.rs/ Shutterstock

Ministarstvo zdravlja objavilo je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa.

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 11.761 građanin, a 1.288  je novozaraženih.

Preminulo je 7  pacijenta, a na respiratorima ih je 26.

Treća doza vakcine počinje sutra

Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i imejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije.

Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine. Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave. Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani. Кonačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Pfizer-Biontech i AstraZeneka.

.
Dopunska tj. treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:


• osobe sa narušenim imunitetom - imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima, 
• osobe starije od 70 godina, 
• osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, 
• zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, 
• putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Republike Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.
Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih ljudi u svom okruženju i vakcinišu se. Nakon što je prošlo više od šest meseci od početka masovne vakcinacije u Srbiji, veliku, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani građani.

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading