MINISTARKA MATIĆ OBJAVILA LOŠE VESTI Srbija stavljena na narandžastu listu, šta to znači za putovanja ubuduće
Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić kaže da zbog pogoršavanja epidemiloške situacije preti mogućnost da EU skine Srbiju sa "zelene liste" za ulazak u zemlje članice, kao i da će sa rastom brojeva Evropska komisija i zemlje EU pooštravati uslove.

Matićeva je za TV Tanjug prokomentarisala to što je Ministarstvo zdravlja Kipra saopštilo je da je Srbija skinuta sa "zelene liste" i stavljena na "narandžastu", što znači da je našim građanima za ulazak u tu zemlju neophodna negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrda o vakcinaciji, navodeći da će se verovatno tako ponašati i druge zemlje EU.

- To što više nismo na "zelenoj listi" ne znači da možemo da otputujemo na Kipar već samo da su uslovi pooštreni - rekla je ministarka.

Takođe, mišljenja je da će EU "presek" verovatno praviti u septembru i da se čeka završetak turističke sezone iz ekonomskih razloga.

MINISTARKA MATIĆ OBJAVILA LOŠE VESTI Srbija stavljena na narandžastu listu, šta to znači za putovanja ubuduće

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

 

 

Vakcinacija je jedini izlaz iz ove situacije

- Mislimo da će u septembru doći do revizije tih odluka, a na nama je da apelujemo da je vakcinacija jedini izlaz iz ove sitaucije - kaže Matićeva i dodaje da i u zemljama EU imaju problem da motivišu svoje građane da se vakcinišu.

Kada je reč o "zelenim propusnicana" koje uvode zemlje EU, navodi da lično odavno razmišlja o tome, ali da ona ne donosi tu odluku, kao i da će se o tome raspravljati na Kriznom štabu.

- Mnogo činilaca utiče na to. Nismo predlagali to još uvek, jer smo imali dosta dobar plan i vakcinaciju. Sve dok je bila masovna vakcinacija nije bilo potrebe za tim - navela je ona.

Kaže da joj se čini da EU ide u pravcu da se napravi distinkcija između onih koji su vakcinisani i da je to i po njenom mišljenju možda jedini način, tako da će oni koji nisu vakcinisani moći da putuju, ali da neće moći da odu u restoran niti u muzej, niti da prisustvuju nekom koncertu i slično.

- Mislim da je to možda jedini način na koji će Evropa morati da se izbori sa ovim negativnim trendom kada je reč o vakcinaciji - dodala je ministarka.

Bonus video:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading