U HOTELU U SRBIJI BUKNULA KORONA Virus se sve brže širi, a građani sve opušteniji
Alo/ Ilustracija

 

Testiranje gostiju hotela izvršeno je u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje. Testirano je ukupno 179 osoba, 144 gosta i 35 zaposlenih. Rezultati testiranja pokazali su da je na virus pozitivno 68 osoba, od toga 54 gostiju i 14 zaposlenih u hotelu.

Među pozitivnim pacijentima, 13 njih ima simptome, dok su ostali prošli bez simptoma. Od pozitivnih pacijenata njih 57 je vakcinisano.

Kako se navodi, u Sijarinskoj Banji organizovana je privatna proslava dečjeg rođendana u hotelu. Na proslavi je bio veliki broj ljudi, a više od 100 gostiju nije testirano na virus. Narednih dana testiraće se ostali koji su u drugim privatnim smeštajima.

Iz Doma zdrava Medveđa za Alo! nisu želeli da komentarišu slučaj zaražavanja.

Meštani Medveđe zabrinuti su za svoje zdravlje i plaše se da će se virus naglo proširiti na području njihove opštine zbog učestalih kontakata.

- Brine me trenutno stanje. Već je poznato da se virus brzo širi. Nisam pristalica ni okupljanja, ali ako već do toga dođe, treba voditi računa o tome s kim se stupa u kontakt kasnije. Zaraženi su se kretali, to me najviše plaši. Ovo je malo mesto, ljudi su međusobno u kontaktu i lako može da se proširi virus - kaže Milan K. iz Medveđe.

U HOTELU U SRBIJI BUKNULA KORONA Virus se sve brže širi, a građani sve opušteniji

Alo.rs/Vladimir Marković

 

 

Stručnjaci upozoravaju da se korona u ovom periodu lako prenosi i da dolazi do čestih zaražavanja u okviru porodice. Takođe, lekari naglašavaju da je neophodno pridržavati se mera koje su na snazi jer se beleži porast novozaraženih, pa nije vreme za opuštanje.

- Letnji period pokazao je da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih. U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi. Na otvorenom, pored distance, ostale mere nisu toliko važne - rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Ukoliko broj zaraženih dostigne 1.000, to bi značilo uvođenje novih mera restrikcije koje bi se prvenstveno odnosile na masovna okupljanja.

Evropa nam preti skidanjem sa zelene liste

Takođe, zbog zabeleženog porasta zaraženih, postoji mogućnost da EU skine Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja. 15. avgusta Savet EU pravi novi presek stanja, a do tada će se pratiti situacija sa virusom u našoj zemlji. Srbija je stekla pravo da se nađe na listi bezbednih zemalja kad je imala 15,5 obolelih na 100.000 stanovnika za dve nedelje i veliki odziv za vakcinaciju. Međutim, pogoršavanje situacije i širenje virusa moglo bi da dovede do toga da imamo 75 zaraženih na 100.000 stanovnika. Uklanjanje Srbije sa zelene liste pre svega donelo bi ograničenja za putovanja.

Poslednji trenutak za vakcinaciju

U Srbiji se u poslednjih par nedelja prati stanje zaraženih delta sojem virusa. Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović upozorio je da je potrebno obratiti pažnju.

- Kada se govori o delta soju, ako se uzme u obzir broj zaraženih koji su na bolničkom lečenju, trenutno stanje još nije za paniku, ali jeste za pažnju. Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju - rekao je dr Tiodorović.

On je dodao da je od posebnog značaja skrenuti pažnju prosvetnim radnicima zbog školske godine koja uskoro počinje, kao i medicinskim radnicima koji dolaze u kontakt sa obolelim pacijentima.

- Potrebno je da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad, zato je neophodno da se vakcinišu. Dileme nema, zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani i svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima - naglasio je dr Tiodorović.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Stojko

10.08.2021 08:44

Cekaj, od 60 zarazenih, 50 je vakcinisano? Jos nam recite da su primili kinesku vakcinu...

Milojko

10.08.2021 08:48

Ovako realno, ovo je poraz procesa vakcinacije. Od 68 zarazenih, 57 je vakcinisano. Ako su vakcinisani Sinofarmom, sve jasno.

Aa

10.08.2021 10:30

@Milojko - Da, ali SAMO 13 sa simptomima. Znaci, NEVAKCINISANI!

Milisav

10.09.2021 11:31

Na žalost,mnogim ljudima nije moguće objasniti šta znači i koliko vakcina...