DIREKTORKA RFZO POZIVA NA VAKCINACIJU Sinofarm najefikasniji protiv delta soja
Alo

Škodrić skreće pažnju na nedovoljan broj vakcinisanih građana, naročito među mladima i navodi da je među populacijom od 18 do 30 godina vakcinisano svega 18 odsto njih, a da je vakcinacija jedini način zaštite od virusa korona "U Srbiji ima dovoljne količine vakcina", kaže Škodrić za Tanjug.

Na pitanje postoje li već neka saznanja o efikasnosti pojedinih vakcina na delta soj Škodrić za Tanjug kaže da su istraživanje iz Šri Lanke pokazalo da je efikasnost vakcine Sinofarm kod mladih 99 odsto, a kod starijih 94 odsto i ističe da je tu vakcinu primilo oko milion i sedamsto hiljada naših građana i da je reč o bezbednoj vakcini.

To su, kaže, pokazali podaci objavljeni u stručnom časopisu "Jama" iz 2021. godine.

Kada je reč o trećoj dozi i nedoumicama oko toga treba li primiti i koju treću dozu vakcinu i o mogućnosti kombinovanja vakcina različitih proizvođača, Škodrić kaže, da za sada, ni jedna referentna institucija nije donela zvaničnu preporuku o tome.

"Ne postoji ni nezvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije kao ni Evropske agencije za lekove o uvođenju treće doze", rekla je direktorka RFZO.

Ističe da se Srbija od samog početka epidemije virusa korona ponaša ozbiljno odgovorno i da je ispred mnogih zemalja u analizama preduzetim potezima, kada je reč o kovidu 19.

"Tako smo i o trećoj dozi počeli da analiziramo i pratimo dešavanja, istraživanja i preporuke proizvođača. Naša struka se intenzivno bavi time, a konačnu odluku o tome doneće Krizni štab", rekla je Škondrić.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading