NAJAVA PODSTICAJA DRŽAVE ZA VAKCINACIJU Dr Đerlek upozorava: Četvrti talas korone biće mnogo jak!
Printscreen RTS

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da će država ovih dana da izađe s paketom novih mera za stimulaciju vakcinisanja, kao i da je on lično za obaveznu vakcinaciju svih.

- Evidentno je da će četvrti talas korone biti mnogo jak ako ne povećamo procenat vakcinacije i zato država sprema niz mera za stimulaciju vakcinacije. Sve detalje će država predstaviti narednih dana. A kada bih se ja pitao, uveo bih obaveznu vakcinaciju za sve građane.

- U prethodnih 200-250 godina imunizacija je spasavala države i planetu, i to je jedini način da izborimo s epidemijama. Postoji ozbiljna opasnost da se odugovlačenjem vakcinacije pojavi mutant rezistentan na vakcine. I zato pokušavamo na sve načine da u što kraćem vremenu imunizujemo što više ljudi - naglašava Đerlek.

On ističe da se u početku mislilo da je 60 posto vakcinisanih dovoljno za kolektivni imunitet, a sada je to već 80 posto.

- Ovim oklevanjem s vakcinacijom, povećali smo za 20 procenata prag za kolektivni imunitet. Obavezna vakcinacija je moje lično mišljenje, a naravno, glavnu reč o tome šta nam je najbolje činiti daće struka i državni vrh, koji će gledati da pretrpimo što manje štete kad je zdravlje stanovništva u pitanju, ali i ekonomija bez koje je nemoguće sve što smo radili sprovesti u delo - navodi dr Đerlek.

 

Komentari (2)

Loading
Dzon Smit

20.07.2021 08:48

A tek peti i šesti talas...o sedmom će da se uči u školama, ako iko preostane...

vuk

20.07.2021 18:01

Ja mislim da bi jedno 90 posto bilo sasvim dovoljno.