Novo pravilo u srpskom zdravstvu: Nevakcinisani pacijenti da se vakcinišu dok su u bolnici
Foto: Shutterstock

Zdravstvene ustanove u Srbiji, osim što uvode da zaposleni u njima ne mogu da se vrate sa odmora na posao bez negativnog PCR testa urađenog o svom trošku ukoliko nisu vakcinisani, polako uvode i to da bi u njima trebalo da budu hospitalizovani pacijenti koji su imunizovani protiv covid 19, ili da se bar vaksinišu dok su u njemu.

Jednu takvu odluku u sredu 14. jula dobili su zaposleni u Opštoj bolnici u Pančevu, odluku je potpisao direktor Slobodan Ovuka, a dostavljena je zaposlenima elektronskim putem.

- Nevaksinicano osoblje Opšte bolnice Pančevo, nakon odsustvovanja sa posla ne može započeti rad bez negativnog PCR testa (o svom trošku) koji ne sme biti stariji od 48 sati - navodi se u odluci i dodaje:

- Za sprovođenje ove odluke nadležan je direktor, načelnici, šefovi i glavne i odgovorne sestre službi/odeljenja.

Kada je reč o pacijentima, u istoj odluci piše:

- Pacijenti koji se leče u stacionarnim uslovima, ukoliko nisu prethodno imunizovani na SARS-CoV-2, potrebno je da u toku trajanja hospitalizacije, obavezno budu vakcinisani protiv covid 19.

Poslednji pasus ove odluke je u narodu protumačen da niko neće moći da se leči ukoliko nije vakcinisan, međutim, direktor Opšte bolnice u Pančevu dr Slobodan Ovuka kaže za Telegraf.rs da to uopšte ne znači to.

Novo pravilo u srpskom zdravstvu: Nevakcinisani pacijenti da se vakcinišu dok su u bolnici

Twitter

 

- Naravno da nismo uveli da ne mogu da se leče nevakcinisani - kaže Ovuka.

On objašnjava da nikome neće biti uskraćeno lečenje, i da će zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi svoj posao nastaviti da obavljaju odgovorno kao i do sada. Kako kaže, i ako pacijent odbije da se vakciniše, to će biti evidentitano, ali njemu niko neće uskratiti lečenje, odnosno, niko ga neće izbaciti iz bolnice.

Na temu obavezne vakcinacije juče je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da bi da može odmah uveo obaveznu vakcinaciju za sve, ali da nam to Ustav ne dozvoljava.

Na pitanje novinara da li Srbija može da prati Grčku i Francusku koja je odredila obaveznu vakcinaciju za određene kategorije stanovništva i pošto se na Exit ulazilo za digitalnim sertifikatom za vakcinaciju, da li to može da se uradi za bioskope, pozorišta...

- Nemačka je pokušala to isto, pa odustala zbog prava. Mi imamo Ustav u kojem su nam svi građani ravnopravni. Znate kakav sam pobornik vakcine. Kako ću da kažem građanima vi možete da uđete jer ste vakcinisani, a vi ne u šoping mol jer niste? Kako da branim Ustav? Iako ne moram da kažem šta mislim o ljudima koji izbegavaju vakcine, koji misle da su pametniji od doktora, farmaceutskih naučnika... Ne pričamo o jednostavnim stvarima - kazao je Vučić i dodao:

- Mi ne možemo da pogazimo Ustav, to je problem naš sa kojim se suočavamo. A da li me pitate da li bih lično bio pobornik onoga što radi Makron ili Micotakis - da, sutra bih to uradio ali postoji ograničavajući faktor koji se zove Ustav Srbije. Sutra bih to uradio jer mislim da je strašna neodgovornost na onim ljudima koji se ne vakcinišu - objasnio je Vučić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading